Интересът към потопения във водите на язовир Копринка древен тракийски град Севтополис не е намалял, стана ясно по време на първия ден от започналия в Казанлък 13 Световен конгрес на траколозите.
„Със сигурност Севтополис не е завършена страница, към него ще се връщаме, нищо, че е под вода“, подчертаха траколозите и уточниха, че повече от 60 години от откриването му, има огромно количество непроучени материал, свързани със Севтополис, които още не са обработени.
Според български археолози, участниците в конгреса, акцентът на местните власти идържавата за отритите паметници в Долината на траките трябва да е върху запазването на откритите, а не отлкова върху фокусирането за проучвания на нови.
1 млн. лева са тазгодишните средства, заделени от бюджета на Министреството на културата за археологически разкопки в страната. Те са двойно повече от парите, заделени през миналата година, съобщи зам. министърът на културата, гост на конгреса Амелия Гешева.В следващите две години археолозите се надяват да съобщят голяма новина, свързана с откриването на голяма антична тракийска резиденция от 4-ти век. Преди Хр., в раздела между Пловдив и Казанлък. Откритие се очаквало да бъде подобно на намерената резиденция в района на Кози грамади.

Подкрепа и съдействие за вписването на всички разкрити край Казанлък тракийски могили в индикативната листа на ЮНЕСКО изрази на среща с журналисти главният секретар на Националната комисия към ЮНЕСКО Искра Андреева.


Над 200 учени от 25 държави участват със 134 научни доклада и 44 постера участват ище бъдат представени в трите конгресни дни в Казанлък.Международният форум се радва на вниманието на светила в сферата на тракологията. Почетни гости са доайенът на българската археология проф.Мария Чичикова, която е един от проучвателите на тракийския град Севтополис, френския нумизмат проф.Оливие Пикар, гръцката археоложка д-р Хайдо Кукули-Хризантаки, Кирил Йорданов - дългогодишен директор на Инситута по тракология.