Районна прокуратура-Казанлък извършва разследване за трудова злополука в завод „Арсенал“ - гр. Казанлък
Под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък се провежда разследване за трудова злополука в завод „Арсенал“ АД.
Досъдебното производство е образувано на основание чл.212 ал.2 и ал.3 от Наказателно-процесуалния кодекс в условията на неотложност, чрез извършване на оглед на местопроизшествие, за престъпление по чл.134 ал.1 т.2 от Наказателния кодекс - за това, че е причинена средна телесна повреда при изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност.
Днес, 21 септември 2016 г. около 12.55 часа, в Завод №3, цех.130, обект 107 в завод „Арсенал“ АД - гр. Казанлък, обл.Ст.Загора, при демонтаж на тръба с диафрагма за противотанкова граната и изваждане на възпламенител от тръбата се е получило запалване и физическо възпламеняване на около 50 грама черен барут. Вследствие на възпламеняването работникът Х.М., на 52 г., е получил следните наранявания на дясната ръка – ампутиран пръст, фрактура на 2 до 4 пръст и откъсната фаланга на 2 пръст.
Пострадалият е откаран в Спешна помощ – гр. Казанлък, без опасност за живота, като е започнато лечение. Други пострадали хора няма.
Незабавно е започнал оглед на местопроизшествието, иззети са веществени доказателства. Извършват се активни действия по събиране на доказателства, като предстои провеждането на разпит на очевидци, назначаването на съдебно – медицинска експертиза, експертиза по безопасност на труда и др.
Срокът за разследване е двумесечен.
Пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив
21 септември 2016 г.