Измама с надомна работа - обект на Прокуратурата

Районна прокуратура-Казанлък внесе обвинителен акт спрямо 32-годишен мъж за измама с надомна работа . Мотивът е, че условията на опасен рецидив и продължавано престъпление с цел да набави за себе си имотна облага /парични средства/,32 годишният Валери С. е заблудил три лица и с това им причинил имотна вреда - престъпление по чл.211, вр. с чл.209 ал.1 вр. с чл.29 ал.1 букв. „а“ и б.“б“, вр. с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

В рамките на половин година- от юни до декември 2015 година, три жени от Добрич, Габрово и Казанлък, са търсили надомна работа. В различни интернет страници попаднали на обяви за надомна работа за сглобяване на детски играчки.
В обявите бил посочен телефон и име на лице за контакт, различно от това на обвиняемия. Свидетелките се свързвали на посочения номер и провели разговори с непознато лице. Мъжът им обяснил, че трябвало да им бъдат доставени материали, с които да работят, като за първата доставка следвало да заплатят 32 лева и посочил банкова сметка. Обещал за сглобена играчка да се заплаща по 30 стотинки. След като жените превели сумите за доставка на материали, лицето за контакт спряло да отговаря на обажданията им.
По време на досъдебното производство обв. Валери С. е признал, че той е водил разговори с трите свидетелки.
Обвиняемият Валери С. е регистриран като извършител на измами на територията на цялата страна по схемата с превод на пари за надомна работа. В интернет пространството от негово име имало регистрирани множество обяви и съобщения. В момента той изтърпява в затвора наказание „лишаване от свобода“ за измама.
Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което обв. Валери С. е обвинен, е лишаване от свобода от три до десет години. Съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Предстои Районен съд-Казанлък да насрочи първо заседание по делото.
Пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив