Виртуално във флорентинската галерия "Уфици"

Виртуална обиколка на прочутата флорентинска галерия „Уфици” е възможно да се направи чрез специално разработено приложение.

Обиколката включва общо 55 произведения на изкуството. Всички те могат да бъдат разглеждани от различен ъгъл и разстояние. Онлайн експонатите са придружени от обяснителни бележки на английски и италиански език. Виртуален достъп има до най-доброто от флорентинския Ренесанс до венецианските майстори от XVI век. В последните зали са разположени някои от най-известните ренесансови платна, сред които на автори като Тинторето, Веронезе, Тициан и други.

„Уфици“ е една от най-значимите галерии в света. Сградата, в която се помещава, е проектирана от знаменития архитект Джорджо Вазари и през XVI век не е имало по-модерна и красива сграда в света. Първоначалното предназначение на сградата е било за канцелария на семейство Медичи. Днес в залите на галерията са представени скулптури, гоблени и мебели, но най-вече шедьоври на живописта от епохата на Проторенесанса до XVIII век.

Виртуална обиколка на галерия "Уфици" може да се направи на линка: https://www.uffizi.it/mostre-virtuali/uffizi-virtual-tour

Източник: „Площад Славейков“