Школа „Емануил Манолов” почита с концерт своя патрон

Концерт, посветен на първия български композитор Емануил Манолов, чийто творчески път е свързан с Казанлък, ще изнесат възпитаниците на Школа по изкуствата „Емануил Манолов” към НЧ „Искра – 1860”. Така те ще отбележат 160-ата годишнина от рождението на своя патрон. Концертът ще премине под мотото „Поклон, учителю” и ще бъде изнесен на 10 януари 2020 година, петък, от 17.30 часа в ЛХМ „Чудомир”.

Емануил Манолов е автор на първата българска опера – „Сиромахкиня“, написана за нуждите на Казанлъшкия оперен театър, изградена в интонациите на градския романс и италианската класическа опера. Произведенията му са написани за професионалните и любителски състави в страната. Любителският оркестър, с който разполага в Казанлък, е непълен, което определя и състава в неговите партитури за симфоничен оркестър. Основен жанр в творчеството му е хоровата песен. Голяма част от творбите му, отпечатани в музикалната библиотека „Славееви гори“, са детски и училищни песни. Между хоровите много популярни са песента „Каква мома видях, мамо“ и китките „Мама Иванчу думаше“ и „Повей, повей, буйни ветре“, публикувани в музикална библиотека „Звукове“. Автор е на китки за смесен акапелен хор; китки за смесен хор и пиано; литургични песнопения; маршове; детски и училищни песни, сред които класическият образец „Хубава си татковино“. Пише китки и пиеси за духов оркестър, камерни пиеси; квартет; 5 солови песни, 3 дуета и други.

Емануил Манолов е основоположник на българското професионално композиторско творчество. Учил е две години пиано, флейта и хармония в Московската консерватория. Роден е в Габрово, твори в Казанлък, където умира. В парк „Тюлбето” е издигнат паметник в негова чест.