Лекция, посветена на Съвременното изкуство в България – историческо време и процеси, ще бъде изнесена на 3 февруари от 13.00 часа в Художествена галерия - Казанлък. Събитието е част от платформата „Събота в Галерията“. Гост-лектор ще бъде културологът Владия Михайлова.

В лекцията ще бъде разгледана самата дефиниция „съвременно изкуство“ и как тя се отнася към историческото време. Освен художествените аспекти на съвременното изкуство, ще обърнато внимание още на неговия социален и културен контекст. Фокусът на лекцията ще бъде насочен и към начина, по който то променя институциите, как комуникира с публиката и не на последно място, какви ценности на времето носи със себе си.

В началото на т.г. Художествена галерия – Казанлък, показа първото произведение от новосъздадения си фонд „Съвременно изкуство“. Това е фрагмент от творбата на Лазар Лютаков и Рада Букова, с която артистите представиха България на Венецианското биенале на изкуствата през 2019 г. След почти 17 години това е първото откупено художествено произведение от местната галерията.