С поредица от спектакли Старозагорската опера отдава почит на великия Пучини През 2024 г. оперният свят отбелязва 100-годишнината от раздялата си с Джакомо Пучини. Старозагорската опера се присъединява към световните събития, посветени на безсмъртното творчество на великия италиански композитор под мотото „100 години след Пучини”. Като въведение в предстоящата пучиниева програма е камерният концерт със заглавието „От любов към Пучини” от цикъла „Музика без граници”. Сопраното Деси Стефанова и пианистката Деница Петрова ще представят на 11 юни от 19 часа на сцената на Старозагорската опера част от великолепното песенно творчество на Пучини. Романтичната песенна вечер се допълва от поезията на Елена Мури.
На 13 юни от 19 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои спектакълът на операта „Бохеми”. Създаден през 2017 година от вдъхновен творчески екип: режисьора Огнян Драганов, румънския художник Каталин Йонеску-Арборе и художничката на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова, спектакълът вече над 8 години се радва на интереса на публиката и краси афиша на Старозагорската опера.
Последната опера на Джакомо Пучини „Турандот” ще зарадва почитателите на великия Маестро на 20 юни от 19 часа. Знаменитата постановка – опера с кукли, белязала българската музикално-сценична традиция с иновативна мултижанрова реализация, бе създадена през 2018 година на сцената на Старозагорската опера. В сътрудничество с Държавния куклен театър-Стара Загора Старозагорската опера обогати афиша си с необикновен спектакъл, който разказва познатата приказка за жестоката китайска принцеса с участието и на новия оперен герой – куклата. Пищен, впечатляващ и атрактивен спектакъл, който се превърна в едно от най-очакваните събития в оперния календар на България. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, художник на декора и костюмите - Каталин Йонеску-Арборе в екип с художниците – куклени сценографи Силва Бъчварова и Васил Рокоманов.
„Тоска” ще сложи началото на оперното лято на открито на Старозагорската опера - на 27 юни, от 21 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна”. Вълнуващата история на Флория Тоска и нейния любим – художника Марио Каварадоси ще се възроди под диригентската палка на румънския диригент Кристиан Санду.
На 5 юли, от 21 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна” ще блесне завладяващата със своята трогателна история и изумителна музика опера на Джакомо Пучини „Мадам Бътерфлай”. Спектакълът, който ще представи Старозагорската опера на сцената на Античния форум „Августа Траяна” е от 2005 година и има своето щастливо сценично дълголетие.
Още един звезден спектакъл на операта „Тоска” очаква своята публика и през месец август – на 23 август, от 21 часа отново на сцената на Античния форум.
Финалът на „100 години след Пучини” е през месец ноември, когато на 21 и 22 ноември с премиерните спектакли на пучиниевите опери „Le Villi” /Самодивите/ и „Джани Скики” ще бъде открито 54-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство на сцената на Старозагорската опера. Новите постановки ще бъдат реализирани от изключителен международен творчески екип: диригентът Владимир Кираджиев, полският световно признат режисьор Михал Знаниецки, сценографията е на италианския художник Луиджи Сколио, костюмите са на Ана Рамос Агуайо от Испания, хореографията е на Силвия Томова, хормайстор Младен Станев. Участват солисти, оркестър, хор, балет на Държавна опера-Стара Загора.