Две фотоизложби на утвърдени автори се откриват тази седмица в Казанлък. Към тях се добавя концертът на известно българско дуо с казанлъшко участие и прожекции на филми за малки и големи.

На 14 май от 18.00 часа в Художествената галерия в Казанлък е вернисажът на фотоизложбата „Отвъд мегапискелите”. Автори са Бети Пирева, Етелка Пирева, Тодор Динев и Константин Костадинов. Творческите интереси на утвърдената фотографка Етелка Пирева са в областта на поезията и фотографията - фоторепортаж, стрийтфотография и минимализъм. "Отвъд Мегапикселите" е изложба, която приех като предизвикателство и представям десет мои фотографии, които по-добре ще Ви запознаят с мен ", споделя Бети Пирева. „Ако трябва да дефинирам какво за мен е фотографията – това е споделяне на мига. Мигът, който съм видял и усетил”, казва за себе си Константин Костадинов. Тодор Динев допълва творческия екип в тази експозиция. Той акцентира върху портретa, пейзажа, стрийт фотография и колажа.

Изложбата „Отражения” на известния фотограф-художник Александър Иванов се открива на 15 май от 18.00 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. В експозицията фотоси на рудници и промишлени кариери край Елаците, Каолиново, „Марица Изток – 2“ и сливенското Бинкос, контрастират с есента на Рилската гора, зимата на прохода Шипка, Черноморските залези, върховете на Пирин. Химкомбинатът на Димитровград, пожарите край Копринка през 2007-а, запуснатият паметник на Бузлуджа стоят редом до стенописите от Ивановските скални манастири, Шипческият манастир, Тракийската гробница край Казанлък. Снимките са отражение на заобикалящия ни свят – красив и противоречив, определя своята експозиция самият автор.

На 18 май от 18.30 часа започва Европейската нощ на музеите в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. Уникални диафилми за деца ще бъдат прожектирани в залата на музея. За възрастната публика документалните филми започват от 20.00 часа и са с акцент върху значими български исторически събития и личности. Ще бъдат показани ленти за съдбата на населението от Добруджа и Егейска Македония, както и биографичния филм за родения в Казанлък именит наш художник Иван Пенков.

На 16-ти май ще е премиерата на книгата-албум със снимки на непознатия фотограф, наричан още казанлъшкият Кръстьо Сарафов. Безценното издание е дело на фотограф-художника Бедрос Азинян.Изданието става възможно и с подкрепата на НПМ "Шипка - Бузлуджа" и ИМ "Искра". Книгата-албум е със заглавие „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ и ще бъде представена на казанлъшката публика на 16 май заедно с фото-документална изложба, също дело на фотографа Бедрос Азинян.

Книгата-албум е със заглавие „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ и ще бъде представена на казанлъшката публика на 16 май заедно с фото-документална изложба, също дело на фотографа Бедрос Азинян.

На 18 май, в Европейската нощ на музеите ЛХМ „Чудомир” предоставя едно невероятно преживяване на казанлъчани. Гостува камерното дуо Петър Македонски – тромпет - Надежда Цанова – пиано. Богата програма на двамата талантливи изпълнители започва в 19.00 часа. Дуото е носител на приза "Музикант на годината " в категория Ансамбъл за 2017 г.
През 2009 година „Концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър“ от Дмитрий Шостакович събира на сцената на музикалната академия в София двама изявени, млади инструменталисти, носители на престижни награди от национални и международни конкурси. Успехът на първия концерт на казанлъчанката Надежда Цанова и Петър Македонски е повод за нови съвместни, творчески проекти. Участието на дуета в Европейската нощ на музеите в Казанлък е един истински подарък за съгражданите на талантливата Надежда Цанова.

Всички концерти и събития в Казанлък през тази седмица, както и тези, свързани с Европейската нощ на музеите, могат да се видят на Календара на сайта zakazanlak.bg за месец май: