Над 1200 деца от 45 състава и 18 области в България се включват в IX Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци за купа “Българска роза”. Той ще се проведе в Казанлък на 18 и19 май 2019 година в Дома на културата „Арсенал”, входът за зрителите е свободен. Организатор на турнира е ОДК „Св. Иван Рилски” в града на розите. Събитието събира малки таланти от детски комплекси, центрове за подкрепа за личностно развитие, читалища, младежки и студентски домове, професионални училища, частни школи, студия, клубове и групи, развиващи танцовото изкуство и популяризиращи танцовите стилове и техники у нас.

Участниците ще изпълнят общо 265 танца в трите направления за двата дни. На 18 май ще се състезават 150 солови изпълнения, разделени между професионалните училища и школите, а на 19 май - 115 танца на дуети, малки групи и формации.

Конкурсът за Купа „Българска роза” е единственият танцов турнир в Националния календар за изяви по интереси на Министерството на образованието и науката. За втора година е включен в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби за общински и държавни училища за 18 едногодишни стипендии в 3-та възрастова група, отпуснати от МОН. Част е от празничната програма на ежегодния Фестивал на розата в Казанлък.

За поредна година членовете на журито са Антоанета Алексиева – примабалерина на Националния музикален театър „Стефан Македонски” и преподавател в НУТИ - София, Станко Танев – премиер солист към Държавната опера гр. Стара Загора и председателя на журито Светлин Ивелинов – директор, хореограф и главен балетмайстор на Национален музикален театър „Стефан Македонски” - София.

Сред наградите, които ще бъдат раздадени, са тези на Borsa di Studio – Italia, която предоставя стипендии за семинар за пет деца от 1 до 14 юли 2019 г. „Опус Балет” – Флоренция отпуска пет стипендии, а Балетна академия „Марян” и доц. д-р Диляна Никифорова връчват 5 грамоти за безплатно обучение в периода 3-17 август 2019 г. Балетен магазин „Гришко”- София ще раздаде 3 индивидуални ваучера за танцувални принадлежности, както и „Бутик за принцеси” - Казанлък – още 7 ваучера за детски тоалети.

Всички граждани и гости на Казанлък, който са любители на танцовото изкуство, могат да гледат безплатно изпълненията от конкурсната програма в ДК „Арсенал” – Казанлък, в двата дни на състезанието.