Изложбата "Съхранени за поколенията" включва подбор на стари фотографии от архива на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. В нея са включени общо 183 творби от които има 11, които са със самостоятелна рамка. Най-старата снимка е от 1870 година, а най-новата от архивните кадри е от 1941 година. Подбрани са превъзходни фотографии на бебета, момчета и момичета, девойки и младежи, мъже и жени, семейства и колективи. На някои от портретите ще имате възможност да прочетете и какво е написано на гърба на снимката и какво е тяхното послание – надписите в курсив. Повечето от фотографските изображения са снимани в студио и фотографите са направили истински професионални снимки и така напълно заслужават надписите на гърба на картоните „художник фотограф“ и наградите, които са получили за своята работа!


Посетителите могат да разгледат портретите на младия Петър Топузов, Кънчо Шипков, семейство Папазови, редакцията на списание „Младина“ – първото детско списание в България, семейството на Димитър Игнатов – учител в КПУ и редактор на списание „Младина“, групов портрет с Александър Стамболийски, учителски и военни групови портрети, погребението на съпругата на Ганчо Павлов Пипалов /един от първите розопроизводители и розотърговци в Казанлъшко/ и много други.

Включени са творби на светлописци, работили в България, като: Гизела Тот – една от първите жени-фотографи в България, Александър Владиков, Александър Д. Попов, Антип Обущаров, Борис Шнее, Вацлав Велебни, Георги Данчов, Георги Пенков, Димитър Германски, Мойсе Камерман, Онорий Марколеско, Петър Арнаудов, Петър Хлебаров, Рудолф Либих, Самуел Гелч, Стефан Апостолов, Ст. Манчева, Тома Хитров, братята Иван и Димитър Карастоянови и много други.

От чуждестранните автори особено внимание представляват: Cheri Rousseau от Марсилия, Франция, П. Макашова от Украйна, J. K. Stevens & Sons Co Чикаго, Милан Иванович – придворен фотограф на Сръбския крал и др.

В специално подготвена витрина са изложени голям фото-албум с 56 творби от фотографи, работили предимно в североизточна и централна северна България, тинтипия /феротипия/ на семейството на Димитър Игнатов и настолни портрети.

Творбите, включени в изложбата, са дарени на МФСВИ.