На 28 февруари (сряда) от 17.30 часа в Музея на розата в Казанлък ще бъде открита една уникална изложба с препратка към Националния празник на България 3 март. Виртуалната и мобилна изложба "Между Бога и хората" е посветена на камбаните по българските земи. Тя включва уникални камбани от цяла България. Проучени са 40 камбани от екип на Института по математика и информатика към БАН, клон Велико Търново. Освен в българските храмове, за някои от които е искано специално разрешение, тук присъстват и камбани, експонирани в музей в Москва.

Постерите съдържат подбрани снимки от фотоархива на фонда "Знания за камбани по проектите BELL и BELLKNOW" на Институтa по математика и информатика към Българската академия на науките. Наред с фотосите, могат да се видят и пacпopтитe, кoитo дaвaт пълнa инфopмaция зa тези уникални съоръжения – какви са размерите им, колко тежат, нa кoлкo гoдини ca, кaк времето се е отразило върху тях. Забележителното в случая е, че освен богатия снимков материал, ще бъде представен видеозапис на звука на всяка камбана чрез съвременна мултимедийна технология.

Изложбата в навечерието на 140-ата годишнина от Освобождението на България от османско владичество се организира, благодарение доброто взаимодействие на Регионален академичен център - Казанлък, ИМИ-БАН, ИМ „Искра” и Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. Очаква се на откриването й да присъстват духовници от Казанлъшка духовна околия. Поканен е и Старозагорският митрополит Киприан.