Исторически филм отвисоко и джипси джаз в Европейската музейна нощ в Казанлък

Поредица от интересни събития очакват любознателните и търсещи граждани и гости на община Казанлък в Европейската нощ на музеите, която се отбелязва на 20-ти май.
От Художествената галерия в Казанлък канят приятели и почитатели на музиката и изобразителното изкуство на тяхна територия.
От 19 часа ееначалото на клавирния рецитал на Ромео Смилков, а от 21 часа започват джаз часовете, с пловдивската група HOT KLUB Plovdiv и техният джипси джаз концерт. Парелелно с това любителите на изобразителното изкуство ще могат да разгледат и юбилейната експозиция, посветена на 120 годишнина от рождението на Иван Пенков. Творбите са от фондовете на Софийската градска художествена галерия и галериите в Казанлък и Стара Загора.Повече от предизивкателна е и поканата за отбелязването на Европейската музейна нощ от НПМ „Шипка-Бузлуджа“.
Инициативата им ще превърне в събота вечер връх Шипка в най-високия киносалон на открито.
На 20 май от 18,30 часа започва безплатната прожекция на филма "Воевода". Зрителите ще могат да се срещнат и разговарят и с част от актьорския състав на "Воевода".
Лентата разказва за Румена войвода – единствената жена, начело на хайдушка чета. Режисьор и изпълнител на главната роля във "Воевода" е Зорница София.
Ако за прожекцията от 18,30 часа има повече желаещи от местата в салона, управата ан НПМ „Шипка- Бузлуджа“ е предвидила ивъзможност за втора, от 22 часа.

Според директора на НПМ „ Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов, идеята на екипа е кино-залата на Паметника на свободата да посреща премиери и прожекции на най-новите български исторически филми, с което да постави българското патриотично кино на достойната му висота – тази на най-юначния български връх.
.
Освен безплатната прожекция на „Воевода“ в най-високото българско кино, по време на Нощта на музеите Паметникът на Свободата ще бъде със свободен вход за посещение на постоянната му експозиция "Шипченска епопея". Нощта на Отворени врати започва в 19 ч. вечерта и ще продължи до 1 ч. след полунощ.

За казанлъчани НПМ „Шипка-Бузлуджа“ осигурява специално и безплатен транспорт до Паметника на свободата на връх Шипка. Автобусът тръгва в 17 ч. от паркинга пред Художествената галерия – Казанлък.