В Казанлък учредяват журналистическа награда на името на Генчо Бъчваров


Журналистическа награда на името на известния български журналист, дългогодишният и последен главен редактор на вестник „Отечествен фронт“ Генчо Бъчваров ще бъде учредена в Казанлък по инициатива на Общобългарски комитет „Ген. Иван Вълков“ и Съюза на репресираните „Памет“ – клуб Казанлък. Това обяви днес Йордан Маринов, член на организациите в града на розите.


Наградата ще се връчва всяка година на 1 октомври на разследващ журналист. Предложението за наградата ще бъде гласувано на 1 февруари, обявен през 2011 г. от правителството „Борисов“ за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, който двете организации ще отбележат в Казанлък.

Журналистическата награда на името на Генчо Бъчваров се учредява във връзка с публикуваните от него материали за горянското движение и драмата на отряд „Никола Петков“ в Турийската гора, в които материали се съдържат доказателства за събитията преди 65 години, съобщи Йордан Маринов, който от години се занимава с изследване на горянското движение в Казанлъшкия край.


В журналистиката Генчо Бъчваров е през целия си живот. Започнал е в "Средношколско знаме", работил е в "Народна младеж", "Поглед", "Отечествен фронт", участвал е в издаването на поне 15 вестника. Автор е на 3 книги. Една от тях е за родния град Шипка, където остава неговото сърце. А другата му книга е посветена на превърналия се в легенда вестник "Отечествен фронт" от времето, когато петъчният му брой е стигал 200-300 хил. тираж и е носил всички качества на журналистиката, въпреки щампите на официозността, комунистическите клишета и цензурата. Бъчваров обичал да припомня, че е преброявал до 150 заглавия във всеки брой.


„За 60 години в журналистиката Генчо Бъчваров успя да опази името си от лековати и повърхностни публикации, от евтини сензации, от интриги и скандали. Защото един от важните му принципи бе култът към качествения текст, такъв печат остави и върху "Отечествен фронт" - легендарния, както сам го наричаше. Колегите му го помнят като точен и толерантен редактор. Имаше в него уважение, дори преклонение към текста на другия. А по-младите и до днес го помнят с благодарност, не само защото при него вестникарството беше на първия ред, но и защото той ги водеше в занаята без високомерие. Посрещаше ги в кабинета си с неизменното кафе и беше готов да говори с тях дори когато поредният брой се работеше на бързи обороти”, пише вестник „24 часа“, когато той напуска този свят през 2011 г. на 83-годишна възраст.

Генчо Бъчваров е баща на вътрешния министър Румяна Бъчварова.