Да съхранят паметта за стария Казанлък и неговите уникални сгради.


Тази амбиция са си поставили от единствения в страната Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък.
От няколко месеца насам екипът на музея, начело с директора му Стефан Папукчиев събират стари снимки, картички, диапозитиви, негативи и плаки на картички и снимки от стария Казанлък.


Идеята им е да бъде създаден албум, който да покаже как е изглеждал градът на розите в миналото и как се променял във времето до наши дни. Голямата цел е да остане съхранена памет за поколенията.
До момента са събрани стотици снимки и картички от частни дарители илииздирени от екипа на музея, колекцията се попълва и от изпратени от българи в чужбина стари стимик, картички или дарени фотоколекции.
Сред събраните снимки за албума, има и такива, които на практика позволяват да се възстанови къща по къща целиулиции площадни пространства в Казанлък, които отдавна не съществуват, каза за zakazanlak.bg Стефан Папукчиев.
Музеят вече разполата със снимки -уникални находки, като най- старата снимка в колекцията до момента от Казанлък е 1860 година Викторианска дагеротипия.
Първата снимка на общ изглед от града е датирана от края на 19 и началото на 20 век. Място в бъдещия албум за стария Казанлък ще намерят и картички от освещаване на костие на хаджи Димитър на лобното му място под едноимениня връх, на казанлъшкия пазар- площад от 1908 година и на съседната улица „Кюлбуклук“, на Механотехническото училище, на единствената в света джамия с ляво мианре- Солак джамия, която се е намирала в Казанлък и е съборена преди много години. Джамията е градена от Майстор Кольо Фичето. Тя е била една от деветте джамии, издигали се някога в Казанлък.Сред събраните до момента снимки има и ярки свидетелства за посещения на бившето партийно и държавно ръководство в годоните на социализма в Казанлък. Сред тях са фотоси, документиращи визита на първия космонавт Юрий Гагарин в Казанлък, както на първия българин, полетял в Космоса- Георги Иванов при визитата му в „Арсенал“, от посещението в оръженицата и на първия българин, направил околосветско пътешествие с яхтата „Кор Кароли“- варненецът капитан Георги Георгиев.
От дарените на музея снимки на фотографа Бончо Милев има такиав, съхранили уникални моменти от посещенията на бившия Първи Тодор Живков и цялото Политбрю в Казанлък, моменти от първите празници на розата и други.Инициаторите за създаването на албум за стария Казанлък се надяватидеята им да намери радушен прием не само сред казанлъчани, където и да се намират и техните наследници, но сред всички, посещавали някога града и съхранили или отнесли със себе си фото спомен или картичка оттук.
Търсят се и фотоси, които са запечаатли видни казанлъшки личности или нациоанлни имена, посещавали града.
Фотосите се приемат на място в музея или сканирани на електронен адрес:

foto.museum.kz@abv.bg


Условието за изпратените по мейл фотоси или картички е да са с висока резолюция, минумим 300 dpi


От музея на фотографията и съвременните визуалните изкуства се надяват начинанието за опазване и съхраняване на документалната градска памет по отношение на сгради, места, улици и хора в стария Казанлък да намери много последователи.