Обновена! Гражданите ще бъдат питани за металните гаражиРешението за демонтирането или преместването на металните гаражи в Казанлък ще се взема с допитвания до гражданите и Общи събрания в кварталите и местата, където предстои да бъдат облагородени, по схемата на Интегрирания план за градско развитие.
Такъв тип местен референдум Община Казанлък смята да проведе в квартал "Изток" в града, където предстоят сериозни инвестиции, свързани с инфраструктурата. Това съобщи днес кметът на Казанлък Галина Стоянова, в отговор на въпрос на zakazanlak.bg, по повод съдбата на металните гаражи и разразилият се основно медиен дебат за тях, след последното заоседание на местиня парламентв края на февруари.
Тя уточни, че Общината не може кардинално и едностранно да реши въпрос, по който в продължение на 20 години нищо не е правено. Над 450 са металните гаражи в града, за които е установено към момента, че се поставени своеволно и без необходимите документи. Предприети са мерки за тяхното демонтиране. На собствениците им са дадени срокове, в които да направят това или да ги преместят на друго, позволено за целта място. Близо 5 хиляди са металните гаражни клетки, поставени в Казанлък.
Преди седмица Общинският съвет на града прие специална Наредба номер 4, регламентираща реда за спиране и паркиране на територията на Казанлък за всички превозни средства. Част от наредбата се отнася и за поставянето на метални гаражни клетки в някои от определените за паркиране и спиране места. Документът предизвика сериозен дебат сред гражданите.

Пред журналисти кметът на Казанлък уточни, че приетата от Общинския съвет Наредба №4 не дава правомощия в ръцете на изпълнителната власт за премахване на металните гаражи. Това е от компетенциите на Закона за устройство на територията, допълни Стоянова. Според нея не било равнопоставено и справедливо местно допитване за металните гаражи в града да се извършва "на калпак" за всички, тъй като гражданите с метални гаражи са в пъти по-малко от тези, които нямат.

Кметът на Казанлък уточни, че по въпроса за металните гаражи има разбиране сред хората и те биха приели разумни решения.

,

Очаквайте още подробности по темата.