Музей на Иван Милев

За първи път в родния град на художника показват неговата картина "Светогорска легенда"

С поредица от събития ще бъдат отбелязани 125 години рождението на големия казанлъшки художник Иван Милев, сподели директорът на Художествената галерия д-р Пламен Петров. На 8 януари се проведе лекция, посветена на маестрото, а предстоят откриването на изложба в Рим, и две в Казанлък през тази година.

Казанлъшката галерия притежава една от най-ценните сбирки от творби на Иван Милев. Във фондовете „Живопис“, „Приложно изкуство“ и „Научно-спомагателния фонд“ се съхраняват 120 творби и документи, дарени от потомците на художника. „Ахинора“, портретът на Анна Орозова, е една от най-известните творби, които са притежание на казанлъшката галерия. Някои изкуствоведи смятат, че моделът на дамата от платното е съпругата на Милев, оперната певица Екатерина Наумова. Картината за първи път ще бъде показана извън страната, на експозицията в Културно-информационния център към българското посолство в Рим, през март. Той се намира в сърцето на италианската столица, между Колизея и Ватикана. Проявата ще премине под егидата на президента Румен Радев.

През пролетта в къщата музей на Ненко Балкански ще бъдат показани творби на Милев. Сред тях ще бъде и картината „Светогорска легенда“, която е притежание на частен колекционер и до този момент не е гостувала в Казанлък. Директорът на галерията сподели, че с подкрепата на кмета Галина Стоянова, скоро в Казанлък предстои да се оформи ново галерийно пространство. В него с помощта на дигиталните технологии посетителите ще могат да се запознаят с историята на „Ахинора“ и цялостното творчество на маестрото. Според преданията, името Ахинора идва от прабългарите - така се е казвала съпругата на Аспарух. Името означавало "мирис на теменуги". Според някои източници Ахинора е производно на персийката дума „ahuna”, която означава „господар”, „могъщ”.

През края на август в Казанлък ще бъде представена експозицията „Пътят на създаването на петолевката“. На банкнотата е образът на Иван Милев, дело на Кирил Гогов, който е и автор на герба на Република България