Резултатите от „Плана за опазване и управление“ на паметника Бузлуджа ще бъдат представени и обсъдени в рамките на международна конференция, съобщава арх. Дора Иванова от фондация "Проект Бузлуджа". Събитието ще се проведе на 22 и 23 юли 2021 г. в Исторически музей “Искра” - Казанлък, както и онлайн, под заглавие „В действие: Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа - интегрирани подходи към дисонантните обекти“.

Симпозиумът ще разгледа основни въпроси пред дисонантното наследство като: опазване и реставрация на архитектурни повърхности от 20 век, преизползване чрез обсъждане, граждански диалог, туристически маркетинг, правни и финансови инструменти и други.

Конференцията е под патронажа на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова. Организатори са националните комитети на ИКОМОС в Германия и България, а домакини са Община Казанлък и фондация „Проект Бузлуджа“ в сътрудничество с Националната художествена академия в София, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Техническия университет в Мюнхен.