Завършва първият випуск „Мехатроника” в Механотехникума

Първата паралелка по специалността „Мехатроника” в ПГ „Иван Хаджиенов” завършва тази година. По-малко от два месеца делят 16-те момичетата и момчетата от Механото от раздялата със средното училище, дало им много добра теоретична и практическа подготовка по една най-новите и модерни технически специалности. Общо 112 са учениците от паралелките от 8, 9, 10, 11 и 12 класове, изучаващи „Мехатроника” в Механотехникума в Казанлък. С края на месец март приключи и месецът на професиите в професионалното училище, като последна, но в никакъв случай не и по значение, бе представена специалността, която, според определение на самите ученици, е интердисциплинарна наука, съчeтаваща механичните системи, електрониката и информационните технологии.

Изключително атрактивно, но в същото време по технически стегнато, точно и прецизно бе представянето от страна на учениците и на техните преподаватели. Пет работни ателиета бяха подготвили възпитаниците по „Мехатроника” на механото – автоматизирана линия за сортиране на отпадъци по 6 признака, измервателни уреди, автоматична система за управление на входна врата на обществена сграда, изследване на електронен усилвател и електронни и електромеханични устройства.

Заедно с това учителите и учениците бяха подготвили и много интересни игри с публиката, отново свързани изцяло с изучавания учебен материал по специалността. Заедно с теорията, децата мериха сили по практически знания, умения и сръчност, сортирайки детайли и разпознавайки инструменти със завързани очи.

Освен всички тези атрактивни представяния на специалността „Мехатроника”, учениците Христо Юруков и Николай Стефанов запознаха своите връстници и с работата си в реална среда в заводите 1 и 5 на „Арсенал” АД, където провеждат своята практика.

Накрая на представянето на професията всички присъстващи бяха почерпени с вкусна погача, която се оказа, че е лично замесена и опечена от единадесетокласника Денислав Денев. За да е сладко на всички, които станаха съпричастни към една прекрасна инициатива за популяризиране на техническите специалности в ПГ „Иван Хаджиенов”.