За камбаните - експертно и с почит

С поредна изложба за любознателните печели симпатии съвместната дейност на Регионалния академичен център към БАН в Казанлък и двата музея в града - историческият и на розата.
Експозицията „Между Бога и хората“, под формата на постери, е подредена в Музея на розата в парк „Розариум“. Тя е резултат на проект между ВТУ и Института по математика и информатика към БАН. Огромен бе интересът към експозицията по време на откриването й.
То бе уважено от представители на БПЦ, на Общинския съвет в Казанлък, от обществения посредник, кметове на населени места, различни културни институции, учители, ученици, граждани.


На събитието присъстваха представителите на групата „Експерти за Казанлък“ арх. Ивелин Недялков и Красимира Харизанова, общински съветник.
„Камбаните са част от живота ни - с тях се раждаме, с тях умираме. Знаем много за църквите, но не знаем много за камбаните на България“, каза при откриването на експозицията Владимир Чучумишев - координатор на РАЦ - Казанлък и член на групата „Експерти за Казанлък“.


Подредената, съвместно с колегите им от Велико Търново, изложба затвърди доброто партньорство. Гостуването й в Казанлък в дните около националния празник на страната – Трети март, е жестът на РАЦ в града и неговите партньори за отбелязване на 140-ата годишнина от Освобождението на страната от османско робство.
Експозицията бе представена от доц. д-р по математика от Инститтута по математика и информатика към БАН- филиал Велико Търново и един от идеолозите на проекта за камбаните на България Галина Богданова.
Тя сподели за трудностите на екипа учени по време на проучвателната работа по съхраняването, изследването и дигитализирането на информацията за камбаните, както и интересни факти за едни от най- известните български камбани.


С тревога екипът, работил по проекта „Между Бога и хората“, установява непоправими увреждания върху камбаните и техния звук вследствие на все по желаното от църковните управи електронно биене на камбаните. Църковните камбани в България са почти непроучени, установява още екипът. В същото време науката отдавна има интерес към тях. Два научни института – в Русия и във Франция, се занимават с изучаването на камбаните – като геометрия и като акустика.
На авторите на проекта не са чужди и изследвания за лечебната сила на звука на камбаните върху животни.


Специално внимание по време на проучването и документирането на камбаните е отделено на математическия модел, по който са създадени православните камбани.
Методиката, която екипът, реализирал проекта, създава, дава възможност да се изгради цяла наука за камбаните - камбанология, съобщи по време на откриването на изложбата доц. Стоянова. Автор на тази методика, в основата й, е докторът по информатика Николай Ноев от ВТУ.
По време на церемонията по откриването на изложбата директорът на Музея на фотографията в Казанлък - Стефан Папукчиев, разказа историята на семейна камбана, тръгнала от Кукуш и след близо 6 десетилетия обиколки из страната, стигнала до храм „Света Троица“ в Куклен.
"Между Бога и хората" е изложба, която включва постери на 40 уникални камбани от цяла България. Обект на научния проект, реализиран в рамките на три години, са били близо 150 камбани в храмове из цялата страна.
Освен в българските храмове, за някои от които е искано специално разрешение, в изложбата са показани и камбани, експонирани в музеи в Москва.

Наред с фотосите, посетителите на изложбата могат да видят и пacпopтитe на камбаните, кoитo дaвaт пълнa инфopмaция зa тези уникални съоръжения – какви са размерите им, колко тежат, нa кoлкo гoдини ca, кaк времето се е отразило върху тях. Експозицията „върви“ и със специален филм, документирал едни от най-старите и интересни камбани на България.
Изложбата „Между Бога и хората“ в Музея на розата е безплатна за посещения. Желаещите могат да я разгледат до края на този месец.