Копирайте касовите си бележки и ги пазете 2 години


Всички стоки в Европейската общност имат гаранция от 2 години по закон. Изключения могат да имат само стоките с по-кратък естествен живот като дрехи и обувки. Освен законовата гаранция, всеки търговец може да издаде и собствена гаранция. Тази търговска гаранция не отменя законовата и може да предоставя само по-изгодни условия от нея.


При покупка на стока, винаги копирайте касовата си бележка, защото с времето тя избледнява и е възможно да не се виждат необходимите данни върху нея, съветват още специалистите. Никога не пропускайте да проверите гаранционната карта, срокът за нейното действие и задължително да си прочетете общите условия в договора.


Тези и редица други права на българските потребители у нас и в Европейския съюз представиха в Казанлък Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център в България, и Калоян Москов от Института за държавата и правото към БАН.


„Търсете и воювайте за вашите права”, призоваха специалистите по защита правата на потребителите. Те представиха пълна и изключително полезна информация как, кога, по какъв начин всеки български потребител може и трябва да търси правата си – когато купува предмети от търговските обекти или онлайн, когато пътува със самолет, автобус, влак или кораб, когато купува или наема автомобил.Информацията бе поднесена атрактивно пред ученици от ПМГ „Никола Обрешков”, СУ „Екзарх Антим Първи”, ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт, ПГ по лека промишленост и туризъм. Повечето от учениците в горните класове използват онлайн пазаруване или пък им предстои пътуване и следване в чужбина, затова трябва да са наясно с правата си на потребители не само в България, но и в ЕС. Това бе идеята на срещата, организирана от обществения посредник на Казанлък Гинка Щерева, Регионалния академичен център с координатор инж. Владимир Чучумишев със специалистите по защита правата на потребителите. Учениците бяха запознати и с дейността на Звеното за защита на потребителите в Община Казанлък, което се отзовава на сигнали, касаещи случаи на територията на общината.


Европейският потребителски център е отворен за въпроси на тел. 02/9867672 или на имейл: info@ecc.bg.