Визитка:


Албена Петрова е директор на „Алианц Банк България“ АД, Бизнес център Казанлък. Не е от хората, които са често пред прожекторите на публичното пространство. Работата на банкера изисква друго – професионализъм и деликатност, която не е нужно да се демонстрира. Всъщност, Албена първо завършва Технически университет в гр. Варна. Дипломата й на инженер по съобщителна и осигурителна техника и системи в началото на 90-те, когато индустрията на България преживява първия стрес на промените след 1989-та, не й помага да си намери работа по специалността. За сметка на това и малкият опит от чейнч-бюро се оказва полезен. С този опит под ръка Албена започва работа като касиер в клона на Тексимбанк в Казанлък, което предопределя нейния бъдещ път в професията - не на електроинженер, а на икономист. Път, който по японски образец Петрова върви последователно от долу нагоре: касиер – счетоводител – главен счетоводител – финансов консултант - специалист Малки и средни предприятия - директор. Изкачването върви през „Давид Холдинг“ АД, Бизнес Център – Казанлък, Райфайзенбанк България АД и втората диплома по финанси.Присъствието на Албена Петрова в кандидатската листа за съветници на „Експерти за Казанлък“ не е изключение, предвид бизнес сферата, в която работи. Тя е един от тримата банкери, чиято експертна квалификация би била полезна при взимането на решенията в местното самоуправление, чийто законодателен орган – Общинският съвет, в продължение на два мандата имаше силно представителство в лицето на групата, председателствана от Николай Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал“ АД.
Николай Ибушев е човекът, който лично отправя покана към директора на Алианц Банк в Казанлък. Петрова признава, че не е очаквала това, но приема поканата като знак за висока чест. Приема, защото листата на „Експерти за Казанлък“ е подчертано надпартийна. Което за нея означава, че интересите на хората в политиката на групата в бъдещия Общински съвет ще бъдат приоритет пред партийните пристрастия. Да бъде полезна в работата за града именно със своя професионален опит, да е част от група специалисти, Албена Петрова приема и заради доверието, което дава името на Николай Ибушев.
“Алианц Банк България” АД е дружество от групата на “Алианц България Холдинг” АД – безспорен лидер на пазара на финансови услуги - банкиране, застрахователни услуги и пенсионно осигуряване у нас. Албена Петрова управлява местния клон на банката от началото на септември 2011-та година. Удовлетворена е от факта, че оттогава насам популярността на Банка Алианц в Казанлък расте. „Работим ръка за ръка с колегите от застраховането. Няма как да не ни помага и фактът, че Банка Алианц има отличен рейтинг – три пъти B плюс, обяснява директорът на Центъра в Казанлък. Според Петрова, този знак за финансова стабилност се оказва добър привлекателен фактор за клиентите, които в ситуацията на кризата в някои финансови институции през миналата година са намерили сигурност именно тук. За ръководителя на финансова институция с име е важно то да бъде защитавано с отношение към клиентите, което показва не просто желание за продажба на цялата гама финансови продукти, които банката предлага. „Радват ме случаи, при които подходящ наш съвет и консултация са се оказали полезни за клиента и той е доволен от това“, казва Петрова. Тя управлява близо 10 служители. По този повод казва: “Наистина е щастие да си имал късмета да работиш предимно с интелигентни хора. При нас няма конфликти и така работата върви - явно и аз съм намерила правилния подход към всеки, за да бъде и ефектът от работата налице“.
Колкото до качествата, които са нужни за професионалиста в тази сфера, Петрова е убедена, че на първо място тук се иска честност и коректност към хората. А после и отговорност, дисциплина, умение да се създава доверие и не на последно място – емпатия в отношенията с клиентите, които ползват финансовите услуги на институцията. Тия качества Албена намира за необходими и в отношенията извън професионалната си сфера. Със сигурност честност, дисциплина и доверие са нужни и при решаване на проблемите на местната власт, какъвто опит вече има натрупан от хората на „Експерти за Казанлък“. Петрова е нова в списъка за кандидати от листата. Човек, който сега е привлечен за каузата на Експертите. Но тя абсолютно споделя техния подход на професионализъм в работата им като общински съветници вече два мандата. И е готова да отдели от личното си време за това.
Личното си време напоследък тя отделя предимно за четене и пътувания. Засега опознаването на други култури върви повече из Европа, но Албена иска да срещне и по-далечни човешки пространства. Личното пътешествие в себе си в момента извървява с „Яж, моли се и обичай“ на Елизабет Гилбърт. Книгата, която чете в момента.
Вече втора година Албена е и част от Иннар Уийл Клуб – Казанлък. Дамският клуб е мястото, където тя се чувства полезна в работата за различни спомоществователски каузи – подкрепа за талантливите деца на Казанлък, за социално ощетени деца и хора в нужда. Това я радва: „Наистина ми харесва. Идва един етап от живота на човек, когато усещаш, че трябва да правиш и други неща, освен онези, с които си ангажиран в професионалното ежедневие. Да се приобщиш към нещо добро, да усетиш радостта на този, за когото си направил жеста. Всички каузи, които сме подкрепили в Клуба, са били добри, но най-хубавото е, че имаме живия контакт с хората, на които помагаме. А това е съвсем различно от простото внасяне на пари в някоя дарителска сметка, когато не се срещаш с човека, който има нужда от помощ. Всяка допълнителна работа за подобни начинания изисква отдаденост, време и много усилия. Има хора в Казанлък, които го правят и се радвам, че станах част от това“, споделя Албена.
За Албена Петрова явно е дошло времето на новите каузи. „За мен е новост участието в такава дейност. Хората не са ме виждали в подобно амплоа. Но идеята да се работи за града от гледната точка на професионализма и липсата на партийни пристрастия, ми харесва“, обобщава мотивите си за участието си в листата на „Експерти за Казанлък” директорът на Бизнес центъра на „Алианц Банк България“ АД в Казанлък.