Успение Богородично – големият християнски празник

На 14 август от 17.00 часа в храма „Св. Успение Богородично“ в Казанлък митрополит Киприан ще отслужи вечерня.

На 15 август, деня на успение на Пресвета Богородица в същия храм ще бъде отслужена св. Божествена Златоустова литургия. Посрещането на архиерея е в 09.15 часа, а началото на службата – в 09.30 ч.

Старозагорската епархия се готви за големия християнски празник Успение Богородично. 15 август е желана от миряните дата за провеждане на църковни ритуали. Кръщенета и сватби на този ден са заявени в много храмове в Старозагорска епархия. Близо 30 храма в епархията носят името на Света Богородица, където ще бъдат отслужени празнични литургии.

Успение Богородично е един от най-големите християнски празници, почитан и от християни, и от католици. Посветен е на смъртта на Божията майка или успението й. Според преданията на този ден апостолите се събират за прощаването със Света Богородица. Божията майка напуска земното царство на 64-годишна възраст и отива при сина си. Три дни преди това архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си и да й отреди вечно царуване в неговото царство. Последното желание на Божията майка било да види Светите апостоли заедно в Йерусалим. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Няколко дни по-късно там намират само плащеницата й. Божията майка се носила в облаците, обградена от ангели.


Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица или Успение Богородично. На този ден след тържествена литургия в храмовете, се освещават обредни хлябове, които се раздават за здраве на живите и помен на починалите. Правят се и курбани за здраве и плодородие. На трапезата се слагат обредна пита, пиле, жито, царевица, тиква, диня, грозде.