Фентъзи за траките представят в Казанлък


Фантастичната повест, спечелила литературната награда „ Еквалибриум ‘2017“- „Откритие” на младата писателка Таня Мир ще бъде представена в Казанлък този четвъртък, 30-ти август.
Инициативата за това е на Община Казанлък и Общинска библиотека „Искра“ на 30-ти август, 2018 г. от 17:30 ч, а събътието е в Културно-информационния център на ул. „Искра“ №4.
Казанлъшката премиера на книгата е част от програмата на тазгодишните Празници в Долината на тракийските царе.
Един от мотивите на организаторите да представят книгата именно тук е фактът, че разказаната история в „Откритие“ започва и се развива именно в една от тракийските гробници в Долината на царете.


Повестта “Откритие” е типично фентъзи, с елементи на трилър, екшън, крими, а голямата идея в нея- постигане на извечния блян на човечеството – безсмъртието.
Младата авторка на фентъзи повестта обръща поглед към дълбокото минало, към историята на нашите древни предци – траките. Кои са били те, какви са били, какви са техните схващания за живота преди и след смъртта, имали ли са писменост или не, имали ли са своя собствена култура или са заимствали от египетските и гръцките писмени източници?
По мнение на редактора на книгата, повестта “Откритие” е явление в родния фентъзи жанр.


Авторката на книгата е 23-годишната софиянка Таня Мирчева (с псевдоним Таня Мир). Младата авторка изучава “Право” в СУ “Св. Климент Охридски”. Литературата е нейното хоби и призвание. Пише и поезия, и проза. През 2014 г. съвместно с Лили Вълчева създава сайта “Родна литература”, посветен на българската литература и личностите, оставили трайна следа в нея. С Лили Вълчеваимат и обща поетична книга, излязла от печат миналата година- “Рисуваме вятъра”.