Десет от най-красивите естествени басейни на света

Това са такива места, които доказват, че природата е най-големият творец.
Да се върнем към знойните летни дни, когато живакът в термометъра скача нагоре, и тогава изниква непреодолимото желание да скочите в някой басейн, да се разхладите…
А естествените басейни предлагат кристално чиста вода и неподражаема красота – на ръба на водопад, във вулканични скали или в национален парк – тяхното очарование е неповторимо.
Може да не стигнете до „края на света“, но защо да не го направите виртуално!?... Ето така:
Водопадите Куанг Си в Лаос
Те са съвкупност от каскадни водопади, с оформени малки басейнчета, където може да се плува. Водопадът минава през варовикова скала, която придава на водата тюркоазен цвят. Околността е тропическа джунгла с буйна зеленина. Величествен за гледане обект.

Грота дела Поезия, Италия
Грота дела Поезия е буквално дупка в морето. Чудесно произведение на изкуството, сътворено от самата природа. Това място създава магически ефект сред тюркоазено сините води, заобиколени от здрави скали.

Езерото То Суа, Самоа
В превод означава „голямата дупка“. Преди години при изригване на близкия вулкан, голяма част от земята пропада и така се оформя тази 30-метрова дупка, в която се образува този естествен басейн, до който може да се стигне само по стълба… Наоколо има зеленина в изобилие, водите на езерото са кристално чисти, пълни с тропически риби, а на дъното има мек пясък.

Лагуната Ду-ду в Доминиканската република
И днес тя си остава недостатъчно изследвана и загадъчна. Предлага уединение и отдих в едно от най- красивите кътчета на планетата. Комплекс от подземни и надземни пещери, а водите са кристално лазурни.

Вълшебната река Хинатаун, остров Минданао, Филипините

Тази река се влива в Тихия океан. Известна е още като „Вълшебната река“, заради неизвестния си произход. Тя сякаш не извира от никъде. В същност – изворът е дълбок 25 метра. Сини води, палмови дървета, скални басейни – истински рай на земята.

Водопадът Хавасу, Гранд Каньон, Аризона
Една от най-великолепните гледки в Аризона. Истинско природно съкровище. Водопадът се спуска от 30 м. височина в езеро с кристално чиста и бистра вода с наситен син цвят. Той се дължи на калциевия карбонат и магнезия, които се съдържат във водата. С постоянната си целогодишна температура от 21 градуса, това се превръща в любимо място за гмуркане. Картината се допълва от ограждащите го червеникави отвесни скали.

Естественият воден басейн Хамилтън в Остин, Тексас
Наречен е още „Пещерното езеро“. Едно от най-необичайните езера в света – хем подземно, хем надземно. Част от басейна е под арката на пещерата, а от повърхността ѝ се спуска 14-метров водопад. Заобиколено е от огромни варовикови плочи, езерото е дом за десетки защитени видове риби.

Памуккале, Турция
Това е изключителна природна забележителност. В превод означава „Замък от памук“. Водните струи идват от древния град Хиараполис, богати на минерални соли. Те падат от голяма височина и така се създават причудливи вкаменени ослепително бели каскади, дължащи се на калциевия карбонат. Мястото наподобява замръзнал водопад. Според легендите това място е посещавано от Клеопатра.

Дяволският басейн, водопадът Виктория, на границата между Замбия и Зимбабве

В превод местното име на водопада е „Гърмящият дим“, защото в равнината около него от километри се вижда облак мъгла над него. Счита се за един от най-големите водопади в света с ширина 1,7 км и височина на места до 107 м. Водопадът е част от Списъка за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и е едно от седемте природни чудеса на света.
Дяволският басейн е час от водопада Виктория, намиращ се близо до неговия ръб на остров Ливингстън. Той е на височина 128 м. Там се е образувал естествен плитък басейн, вдлъбнат в скалите, станал фатално място за любителите на екстремните усещания.

Ик Кил Сеноте, Юкатан, Мексико
Дълбока и широка яма в земята с кръгла форма, пълна с вода, образувана от сриването на пещери. В превод означава „Свещен кладенец“. Той е безценен източник на прясна вода в район, сравнително беден на вода. Сенотите са най-дългите подземни водни системи в света. „Сеноте“ е „красиви дупки, пълни с вода“, според маите. Сенотите са предизвикани от Големия взрив в Карибско море. В следствие на голямото налягане от него, се образували множество подземни пещери.