Да изберем небесен покровител на града

Казанлък да има свой небесен покровител.
Тази идея се обсъжда от няколко години сред част от казанлъшкото свещеничество и миряни, с отношение към вярата и духовното здраве.
Едно от предложенията е това да бъде първият християнски мъченик за вярата Свети Стефан, но можело да бъдат и други светци и небесни покровители.
Идеята Казанлък да има такъв небесен покровител е, че това ще даде възможност в един ден да бъде направена голяма споделена колективна молитва и общо честване от много хора, която споделена молитва би имала и целебна сила.


Че градът има нужда от небесен покровител, по примера на дузина други градове, идеолозите на идеята мотивират с това, че Казанлък се намира на интересно място, натоварено с много и разнолика история и това би помогнало много на днешните му граждани.
Не на последно място е и убеждението, че зачестилите напоследък случаи на внезапни смърти на млади хора, могат да бъдат стопирани с голяма обща молитва към небесния ангел и покровител на града.
Друг мотив да бъде спрягано името на Свети Стефан за такъв е факта, че Казанлък е освободен от турско робство именно на Стефановден по стар стил- 27 декември 1878 година. В новите времена това събитие се отбелязва по нов стил на 8 януари.


Кой да бъде избран за небесен покровител на града, към който да се отправят молитви за закрила и изцеление трябвало да се избере след обсъждане с гражданите, представители на църквата, митрополитът, архиерейският наместник и местната управа, споделиха за zakazanlak.bg местни свещеници.
Преди три мандата на Общинския съвет, когато в него имаше представители на църквата в две групи в Съвета, бе депозирана такава идея, която тогава не събра нужната подкрепа.
Последващите общински съвети на Казанлък също загърбиха това предложение.


В навечерието на Богоявление и на фона на все по-увеличаващия се брой хора, търсещи духовна подкрепа и сила в Църквата и вярата, заради житейски несгоди и трагедии, идеята за избор на небесен покровител на Казанлък набира все повече съмишленици.
Тя може да бъде реализирана с единомислието и искреното желание на граждани, църква, местна власт.