Всенароден сбор за единение. подготвят учени, бизнесмени, общественици и интелектуалци, както и 32 граждански организации. Официалното обявяване на новата формация, под името Сдружение "Единение" с председател академик Стефан Воденичаров, ще е на 26-ти ноември от 11 часа в Народния театър "Иван Вазов" в София.

Инициативата е първа по рода си в страната, съобщава Епицентър. БГ.

На учредяването на Сдружение "Единение" няма да бъдат канени партийни лидери, президент, премиер и други официални лица, уточняват от организационния комитет на събитието.

Инициаторите отхвърлят всякаква политическа обвързаност и попечителство. Специално за участие ввъв Всенародния събор от Лондон пристига представителката на "Милениум" д-р Велислава Петрова.
Инициаторите разбират единението не като помирение по отношение на исторически събития и факти, а като обединение около общи цели и приоритети за бъдещето развитие и просперитет на България. За това ще бъде предложено да се приеме Доктрина за развитието на страната.Идеята за нея не е нова, като от години за такава настояват учени, представители на бизнес средите у нас, интелектуалци..
За нея преди време първо пред вестник "Трибуна Арсенал" говори и почетният председател на БАН акад. Стефан Воденичаров.
Близо 70-страничният документ е основа за сериозна обществена дискусия за бъдещето на България, за визията ни за развитието на страната, за пътищата, по които може да се оттласнем от дъното, където се намираме в момента., Дневник

По време на сбора ще бъдат приети два важни документа - "Решения за институционални стъпки за национално единение" и "Възгледи за националните цели и приоритети за устойчиво развитие на България“.
Привържениците на единението ще предложат да се създаде Институт за национална памет, който да направи исторически обективна оценка на дейността и архивите на Държавна сигурност от 1925 г. до сега. В Института да се включи и дейността на Комисията по досиетата. Според авторите, това ще бъде съществена стъпка към национално помирение.
На сбора за пръв път ще прозвучи песента "Молитва" по текст на поета Александър Петров, в която се пее "Стига вече омраза". Писана е през 1994 г., но е спряна от разпространение, защото "не й било дошло времето". Песента ще бъде изпълнена в залата на Народния театър от група "Фактор", с участието на Маргарита Хранова, Орлин Горанов и Роберта.