Какво е НеНютонова течност, как се получава и какви свойства притежава?
За магията на резонанса и за тайните експерименти на Айнщайн, довели до нови открития.
Какви невероятни възможности притежава светлината и какво се случва с два картофа, свързани последователно с медна и цинкова жица?


Тези и други тайни от областта на физиката, химията и биологията, в чисто експериментален вид имаха възможност да наблюдават любознателните възпитаници на ППМГ „Никола Обрешов“ в Казанлък и гости от различни други училища в двете последователни Вечери на науката, домакинствани от профилираната гимназия.
Инициативата за тях е на учениците от 12 А клас, като част от проект по по предмета „Свят и личност“, с преподавател Светла Бюйлекова.


Според инициаторите, превъплатили се и в ролята на водещи и експериментатори, целта на двете научни вечери, е да се провокира интерес сред по- малките ученици към природните науки и експеримента, както и да се покаже, че всички големи открития на света започват от малките, но смели крачки.


В препълнената и двете вечери Актова зала на Математическата гимназия се събраха ученици от 5-ти до 12 клас, бивши възпитаници на гимназията, вече студенти, както и деца, които още не ходят на училище, но доведени на научните вечери от своите родители, решили да им подарят интересно и незабравимо преживяване.
И като във всяка вечер, посветена на науката и експеримента, не мина и без „малки жертви“, като изцапан под или изпръскана стена, но в името на прогреса и науката, всичко е позволено и всичко е поправимо: ако има страст и стремеж към науката, състезателен дух, колективно начало, творчески заряд.


Интересът към двете вечери, посветени на науката, провокира както учениците, така и техните преподаватели да търсят още и още атрактивни форми, които да провокират интереса към науката и експеримента сред учениците.