Възпитаникът на Природоматематическа гимназия „Никола Обрешков“ - Казанлък, Александър Проданов е отличен с национална диплома от Министерството на образованието и науката за постигнат отличен успех в средното образование. Казанлъшкото момче е едно от 25-те зрелостници от 19 училища в цялата страна, които ще получат такава диплома. Александър завърши учебната 2021/2022 г. с пълно отличие по всички учебни предмети от дипломата за средно образование, както и на държавните зрелостни изпити.
Националната диплома се връчва всяка година и е признание за високите постижения на ученици от българските училища. ППМГ „Никола Обрешков“ е единствената с пълен отличник в областта.

Общо 7 са възпитаниците на казанлъшката математическа гимназия до момента, които са завършвали с пълно отличие, включително и на държавните зрелостни изпити.
По време на своето обучение от 7 до 12 клас Александър Проданов има изключителни постижения в областта на физиката, математиката, астрономията и астрофизиката. През 2019 година печели сребърен медал от Европейската олимпиада по природни науки, проведена в Португалия; сребърен медал от Европейската олимпиада по физика; бронзов медал от Международната олимпиада по физика. През 2020 година завоюва сребърен медал от Жаутиковската олимпиада; златен медал от Балканската олимпиада по физика; златен медал от Европейската олимпиада по физика; бронзов медал от Международната олимпиада по астрофизика; сребърен медал от Международната олимпиада по експериментална физика. През 2021 година казанлъшкият талант се поздрави със сребърни медали от Международната олимпиада по физика и от Жаутиковската олимпиада, класиран на абсолютно второ място, и със златен медал от Европейската олимпиада по физика; сребърен медал от Международната олимпиада по астрофизика. През 2022 година отново е със сребърен медал от Жаутиковската олимпиада; класиран за участие в предстоящите Международни олимпиади по физика и астрофизика.

Безспорен талант, Александър Проданов е една от големите надежди на Казанлък, както много други възпитаници на училищата в града, които днес работят в престижни университети и фирми и допринасят за развитието на световната наука.