Двама български митрополити ще поднесат приветственото послание на Св. Синод на БПЦ –БП към Московския и на цяла Руския патриарх Кирил. Поводът е годишнина от избора на патриарха на цяла Русия Кирил.

По информация на Дарик това са техни Високопреосвещенства Старозагорският митрополит Киприан и Видинският митрополит Даниил.

Руският патриарх Крили посети Стара Загора и Шипка миналата година, по време на тържествата за 140-годишнината от Освобождението на България през 2018 г.До избора на тогавашния Смоленски и Калининградски митрополит Кирил (1 февруари 2009 г.) се стига след смъртта на предишния патриарх Алексий Втори (на 5 декември 2008 г.).

От пресслужбата на патриарх Кирил съобщават, че на честванията ще присъстват двама патриарси – Антиохийският Йоан Х и Сръбският Ириней, предстоятелите на Чешката и Словашка църква митрополит Ростислав и на Православната църква в Америка митрополит Тихон, както и генералният секретар на Световния съвет на църквите пастор Улаф Твейт. Делегации от един или двама митрополити изпращат Александрийската, Румънската, Грузинската и Полската църква.


Съпътстващата културна програма на тържествата, започнали вече в руската столица включва изложба „Словото на пастира. Време за големи дела“, посветена на дейността на Московския патриарх, както и представяне на книгата на митрополит Иларион, посветена на патриах Кирил, част от поредицата „Животът на забелeжителните хора“.