С пълно единодушие Общинският съвет на Казанлък гласува да удосоти тази година с най- високоот почетно отличие на община Казанлък- званието „Почетен гражданин на Казанлък” Старозагорския митрополит Киприан.

Предложението на кмеат бе подкрепено с 29 гласа "за" и нито един "Против" или "Въздържал се" .

Също с мнозинство в Почетната книга на Казанлък ще бъдат вписани културните дейци Веселин Шивачев и Мария Стоянова.

Званията се присъждат по повод Празника на Казанлък и в съответствие с Наредбата за символиката на община Казанлък, за именуване и преименуване на обекти с общинско значение и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на общината.Старозагорският митрополит Киприан получава високото отличие за приноса си развитието и просперитета на Казанлък в духовната сфера и културното наследство, както и за укрепването на баланса между различните вероизповедания.

Огнян Добринов Казанджиев, както е светското име на владиката, е роден през 1976г. в Казанлък. През 1995г. завършва средно музикално образование в Казанлък. Дълги години той е част от силната хорова школа на Петя Павлович. Любовта към родния град и музиката е жива и до днес и младият митрополит зарадва публиката в Казанлък и Стара Загора като първия диригент, висш православен духовник в историята на Старозагорската опера, под чиято палка бе изпълнена монументалната творба на Моцарт „Реквием“. През 1996г. приема монашеството в Рилския манастир. През същата година, в Павел баня е ръкоположен за йеродякон и за йеромонах в Стара Загора. Следва в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и през 2003 г. е възведен в архимандритско достойнство. Няколко години след това, през 2006, е изпратен на послушание от Светия Синод като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия. През 2016 г. той е избран за Старозагорски митрополит. Митрополит Киприан два пъти донася в родината си Благодатния огън от Божи гроб и полага огромни усилия за приобщаване на миряните в храма.Името на Веселин Шивачев ще бъде вписано в Почетната книга на Казанлък за принос и постижения в образованието, изкуството и културата. Професионалната му биография е изпълнена с работа като преподавател и ръководител, администратор и организатор, бил е и директор на Детска музикална школа. За казанлъчани той е известен като живата история на театралното музикално изкуство в града, която наскоро пресъздаде в своята книга „Музикалният театър на Казанлък“. Негова е и творбата „Извор на таланти“. В момента продължава да бъде активен културен деятел и общественик и подготвя сборник, посветен на 160-годишнина от основаването на читалище „Искра-1860“.Примата на казанлъшката оперета Мария Стоянова ще бъде вписана в Почетната книга на града за обществено-полезна дейности, постижения в изкуството и културата. Независимо, че не е родена в Казанлък, забележителният й творчески път започва като балерина в Града на розите. В създадената от нея поезия Казанлък заема специално място с думи на голяма обич. През годините е дала живот на десетки главни роли в повече от 25 оперни и оперетни спектакъла на казанлъшка сцена. 27 години пее в хор, а 12 е професионална актриса в театър „Любомир Кабакчиев“. Наскоро зарадва своите почитатели с автобиографичната си книга „Един живот и още нещо“.


Церемонията по отличаването на видните личности на Казанлък предстои на Тържествената сесия на Общински съвет в Исторически музей „Искра“ на 31 май, когато е празникът на град Казанлък.Пресцентър на община Казанлък