Родолюбците от „Традиция” отново застъпват караул на Шипка
17 души са активните членове на дружеството на родолюбците „Традиция” в Казанлък, което е създадено през 2010 година. Иначе, в национален мащаб организацията е от 26 години и наброява стотици членове в 34 клуба в цяла България.


На почетния караул ще застанат мъжете, водени от председателя на клуба Николай Байнов, облечени в униформи на български опълченци. Униформите са шити по оригинални модели, съхранени в музеите. Членовете на клуба притежават дрехи, точни копия на автентичните облекла на българското опълчение, военни униформи на руски офицери и войници, униформи от Първата и Втората световни войни. Оръжията, с които разполагат, са пушки, пищови, саби, ножове, ятагани, ками отпреди 1900 година. Казанлъшките родолюбци нямат изцяло оригинални пушки, обясни Байнов, но пък търпеливо са търсели и събирали оригинални части и сами са си сглобили пушки, произведени в периода 1856-1872 година. Такива са от модела „Крнка”, която е била най-разпространената пушка в българското опълчение, моделите „Бердана” -1 и 2. Именно „Бердана1” е пушката, използвана от руската армия в Руско-турската Освободителна война и е предназначена за далечна стрелба. Казанлъчани са успели да се „въоръжат” още с американската „Мартин”, с модела „Снайдер”, които са били използвани от турската армия преди 140 години.


Освен почетния караул, който утре ще дадат казанлъчани от регионалния клуб „Традиция – 23 Пехотен шипченски полк”, всяка година те правят възстановка на събитията на връх Хаджи Димитър, пресъздавайки битката и гибелта на войводата и неговите четници. Сценарият е по записки на участника в четата на Хаджи Димитър – Христо Македонски, а прочитът е направен от Николай Байнов. Казанлъчани се включват и в големите исторически възстановки на Шипченската епопея през август, участват в родолюбиви инициативи заедно със своите колеги в други градове – при честване на боевете край Стара Загора и Плевен, дават почетни караули при всички патриотични чествания в Казанлък. През юли тази година са поканени за участие в историческа възстановка в Русия.


Преди известно време по инициатива на казанлъшкия регионален клуб на открито в центъра на Казанлък бе представена изложбата „Оръжието на българската свобода”. Всеки можеше да докосне оръжия от модели, използвани по време на Руско-турската освободителна война, както и оригинална „Крнка” на истински участник от боевете при Шипка - с нея е стрелял опълченеца дядо Стойно от Севлиево. От фонда на НД „Традиция” бяха представени още френската пушка-система „Гра”, която е от 1874 година, немската „Шаспо”, която е с картонен боеприпас, а по-късно е модернизирана със система за „Маузер”- патрони. Пушката Шаспо е използвана при боевете в Плевен и Шейново. Пистолети, ками, саби и други въоръжения напомнят за техниката, с която се е водила войната.


Освен оръжията, важна роля във военните действия са имали бойните знамена. Парад на знамената е следващата патриотична инициатива, която замислят от Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк”, с която казанлъчани отново ще запалят искрите на родолюбието сред своите съграждани и сънародници.