Първа копка на православен параклис в района на казанлъшкото военно поделение, което е част от 61 механизирана Стрямска бригада ще направят идния месец на 16-ти май Старозагорският митрополит Киприян и министъра на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов, научи zakazanlak.bg.

Параклисът ще бъде въздигнат на терена, в близост до паметника на загиналите воини - опълченци от 9-та и 10-та дружина на 23 Пехотен шипченски полк, който се намира в района на бригадата.

Идеята за този параклис се роди в началото на тази година, по време на официалното честване на 130 годишнина от създаването на 23 Пехотен шипченски полк.

Тогава пред паметника се поклониха висши представители на властта, на генералитета в Българската армия, воини и граждани.


Паметникът в казанлъшкото военно поделение се състои от гранитен постамент, чугунени гюлета, гранитни колони, мраморни плочи, оръдия. От четирите страни на паметника има мраморни плочи с текстове, които в оригиналния си вариант са били направени от месинг.
През 2006 г. паметникътна загиналите от 23 Пехотен Шипченски полс е преместен и възстановен от неохраняема поляна в местността Абаята, след разформирането на бившата 5-та Шипченска бригада, в двора на формированията на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Казанлък.

Идеята за това преместване и разходите за него бяха поети от "Арсенал" Казанлък.