Омански шейх  с интереси в района

Предложение за държавно – частно партньорство към българското правителство за откриването и финансирането на консулско и търговско представителство в султанат Оман е отправил към българското правителство преди дни шейх Адел Саид Ахмед Ал Шанфари. Това бе съобщено в Казанлък, по време на двудневната визита на шейха, който гостува в града, по покана на Радион Попов- арабист и бивш заместник министър на външните работи в кабинета „Станишев“.
Предложението за партньорство към българското правителство на представителя на една от трите най- богати фамилии в Оман, е с цел развитие на двустранните отношения в различни сфери. Все още няма отговор от страна на българската държава на предложението на шейха. По време на двудневната визита в Казанлък шейх Адил Ахмед ал Шанфари се е срещнал с представители на местни фирми, както и с фирми от София, Варна, Стара Загора, както и с кмета на село Енина. Обсъждани са били различни сфери на евентуално бъдещо сътрудиечство.
Това е втората визита на шейх Шанфари в Казанлък, в рамките на три месеца. Първият път той е посетил „Арсенал“, където е бил впечатлен от мащабите на фирмата и производството й. Водил е и опознавателен разговор с кмета на община Казанлък Галина Стоянова. В България оманският шейх е инвестирал близо 100 милиона лева в банковия сектор, притежава и 25% от Инвестбанк, както и недвижими имоти. Има интереси в различни сфери за партньорство, в това число и доставка и производство на мотокари.
Шейх Адел саид Ахмед Ал Шанфари е представител на една от трите най- богати фамилии на султаната. Американски възпитаник, с докторска степен по бизнес администрация от университета в Денвър, Колорадо. Вицепрезидент е на една от трите най- големи омански корпорации- Shanfari Group of Companies и в момента е неин ръководител. Корпацията осигурява работа на над 2500 служители в Оман. Основана е през 1960 година от бащата на шейха Адил Шанфари- шейх Саид бин Ахмед Ал Шанфари, който в продължение на 27 години е министър на петрола на Оман. Според информация на сайта му, дружеството е участвало в изграждането на модерен Оман. През годините Shanfari Group of Companies се превръща в един от най-големите и динамично развиващи се конгломерати в султаната. Има интереси в сферите на пътищата и инфраструктурата, туризма, автомобилната индустрия, металургията, търговията с петрол и газ. Седалището на компанията е в оманската столица Мускат, като тя има офиси из цялата страна.