Нови мерки за ограничаване на коронавируса у нас / ОБНОВЕНА

С нови мерки излезе днес Министреският съвет на България, по отношение на ограничаване на разпространението на заразата от коронавирус и струването на хора на определени места.

Те са :

Удължава се с 6 месеца срокът за издаване на лични документи, за да не се струпват хората по гишетата


Удължава се до края на май срокът за газовите уредби.

Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 месеца, така че хората, които имат нужда от тях, да си ги получават бе да се налага да се излагат на допълнителен риск.

Решенията на ТЕЛК се удължават до месец май.

Премиерът Бойко Борисов направи следните препоръки към кметовете на общините:

"Да бъдат внимателни със затварянето на пазарите, когато ги затварят, да създават следния ред как хората да модат да си купуват хранителни продукти. Второ, много важно.

От 17:00 ч. днес се създава организация на телефон 112 да поема обаждания за обхвата на заповедта на министерството на здравеопазването.


Ссобствениците на големите магазини за строителни материали, на техника не бива да допускат струпване на хора по касите. При установяване на такова, ще бъдат затваряни веднага.

" Не трябва да си затворим живота, ако нещо е необходимо, да имат възможност да го купят, но собственикът трябва да гарантира необходимия ред, за да не бъдат затворени принудително. Целта е предпазване от струпване на хора", заяви премиерът.

Веригите за бързо хранене могат да работят само, ако човек иска да си купи за вкъщи. РЗИ и МВР трябва да отчетат незабавен контрол навсякъде в страната.

Според премиерът, статистиката дава много излекувани. Той призова за самодисциплина.

Парламентът е в готовност да гласува всички закони, които са необходими за доброто на хората. Лекарствата имат регулация и не може да се допусне спекула, а в другите сектори министър Горанов има готовност да наложи таван. В момента разчитаме на добросъвестност, но МВР и прокуратурата имат готовност за всякакви опити на частни партита по дискотеки и каквито и да е било опити. Ще бъдат прекратени на мига. Сега са пости, не се извършват и църковни бракове. Да си дадем тези две седмици. Виждате, че сме готови да отреагираме във всяка една ситуация с промени и затягане на реда навсякъде където има нужда да се създаде нещо допълнително. Ако трябва ще се правят доставкик по домовете на храни, води и всичко необходимо", каза още Борисов.

Заповедта на министър Ананиев за ограниченията, не важи за банки, застрахователни дружества, хранителни магазини, аптеки, дрогерии.

Ананиев каза също: "В моловете ще функционират само застрахователните, банкови гишета, офиси, хранителни вериги. Тези, които продължават да работят и тези, които имат някакви ограничения, както при ресторантите, те могат да извършват своята дейност, но при строго спазване на санитарно хигиенните условия."
Той допълни, че втората заповед, която е издало здравното министерство не е толкова строга, колкото първата.
Междувременно представители на казанлъшкият бизнес участваха днес в заседанието на Кризисния щаб в община Казанлък във връзка с превенцията от разпространение на коронаворус - COVID-19.


Представителите на фирмите съобщиха, че са взети строги мерки относно пропускателния режим.
Те са :
Достъпът на външни лица се осъществява при строг контрол. Входните потоци на повечето места се регулират с дистанционни термометри. Обсъжда се и вариант за закупуване на термокамери в предприятията. Създаден е ред за влизане на транспортни средства на територията на фирмите, а водачите на тези транспортни средства са задължени да ползват лични предпазни средства.
За производствата, където има струпване на много работници, се обсъжда вариант за въвеждане на двусменен режим на работа или преминаване на гъвкаво работно време.
Столовете във фирмите ще работят кетърингов режим и спазване на завишени мерки за хигиена. С цветни ленти ще бъде определена дистанцията, която работниците трябва да спазват един от друг в помещенията за хранене. Храната ще бъде раздавана в пакети.
Предприети са мерки за дезинфекция на вътрешния транспорт във фирми, където има такъв.
На срещата стана ясно, че предприятията разполагат с дезинфектанти и лични предпазни средства за служителите, направени са поръчки и се очакват нови количества. Проблем остава снабдяването с маски, които се продават на завишени цени.
В някои от фирмите се монтират допълнително бойлери с цел спазване на лична хигиена от страна на работниците.

По време на съвместното заседание представителите на казанлъшкия бизнес, сред тях и на "Арсенал" АД отправи поредица предложения и препоръки до Националния Кризисен щаб, чрез Общинският Кризисен щаб.

Едно от предложенията на бизнеса е осигуряването на европейски транспортен коридор за движение на стоки.

Близо 70% от продукцията на голяма част от местните фирми е предназначена за Европа, обезпечена е работата и дългосрочни договори за изпълнение.

Бизнесът отправи и предложение за ненарушаването на доставките на стоки в чужбина, като поискаха преразглеждане от Националния щаб на мярката за 14-дневна карантина на шофьорите, които превозват стоки в Европа. Това може да се реши чрез осигуряване на предпазни костюми за всеки шофьор или със създаване на транспортни коридори с екскорт.

От Общината в Казанлък се ангажираха предложенията им да бъдат незабавно сведени до Областния и Националния кризисни щабове.


От днес са в сила и съответните наказания за неспазването на наложена карантина - до 10 хиляди лева глоба и 5 години затвор .