Нов нишан

Нов знак за пореден район на наркодилъри се появи в Казанлък.

Чифт завързани стари зелени кецове и хвърлени върху жиците висят вече и на ул. "Братя Миладинови" № 1, в района до Автогарата в Казанлък.

Подобни знаци от месеци има в съседство, в района на улица "Цар Иван Шишман", както и около бившия "Вълчан бар" в града.

Обувният знак" е познат на органите на реда, кактко и на тези, които търсят дрога и продължава да буди непрекъснато учудване сред гражданите.

Няма информация и някой да е правил опит да свали висащите обувки от жиците, независимо дали са предприети други мерки по отношение на "прочистването" на районите от дилъри.


Практиката да се хвърлят обувки, най-често стари, със завързани връзки, върху телефонни жици или електрически кабели се нарича "shoefiti" и се заражда в Америка в края на 90-те години. Според най-разпространената версия това е знак, че наоколо има дилър на наркотици. Това може би е тръгнало от традицията войниците, които се уволняват да боядисват кубинките си в оранжево или жълто и да ги хвърлят върху жиците в близост до казармата.

Според гангстерските хроники, странната приумица започва през август 1998 в Атлантик сити, щата Ню Джърси, когато 23-годишен младеж в телефонен разговор с наркопласьор обяснява къде живее и изтъква, че като ориентир ще висне старите си кецове на жицата пред тях.

Слабото място на тази теория е куриозът, че историята помни случай, в които църкви са осъмвали с обувки, висящи на близките електрически стълбове.

В света съществуват и други интересни практики и обяснения на висящи обувки по жиците: в някои райони това е знак за наближаващо встъпване в брак или отбелязване края на учебната година. В Шотландия когато млад мъж изгуби своята девственост, хвърля обувките си на жиците край дома, за да се похвали на приятелите.

Това може би е тръгнало от традицията войниците, които се уволняват да боядисват кубинките си в оранжево или жълто и да ги хвърлят върху жиците в близост до казармата.