"Нашенци" във "Финес" -София


Чудомировата изложба "Нашенци" прави своя гастрол в София в началото на новата седмица. Поводът е - рожден ден.

Това става ясно от публикация на Оля Ал Ахмед в сайта Епицентър.бг.

Във вторник- 11 -ти февруари софийската галерия “Финес” чества своя 24-и Рожден Ден, с изложба на големия писател и художник Димитър Чорбаджийски -
Чудомир /1890-1967/. Поводът е 130-та годишнина от раждането на твореца.


Наричан приживе от многобройните си приятели и познати „Чудото“, той е наистина неповторимо явление в културата на България, пише авторката.

"Защото и блестящите му (повече от 2500) карикатури, ескизи, скици,портрети, композиции, и великолепните му хумористични разкази и фейлетони (издадени от него в пет сборника и преиздавани повече от 60 пъти) десетилетия наред са разсмивали и ободрявали цяла България, бидейки двете страни на удивително единен и цялостен художествен
свят.

Чудомир е изключително сложен, многопланов и многопластов човек и творец. Той излъчва жизнелюбие, доброта, остроумие и ведрост,но и трезв реализъм, сетивност за измеренията на трагичното, скептицизъм. Изхождайки от разбирането, че докато сатирата е скалпел, хуморът е мехлем за раните от човешки недъзи и обществени пороци, той има уникалната дарба да осмива без да унизява и да критикува, без да обижда."


Експозицията, която галерия “Финес” ще представи включва 63 от най- значимите му акварели.Представителната изложба “Нашенци” е пълна въстановка на последната изложба на Чудомир, подредена от него самият като своеобразна творческа равносмeтка на живота му.

Тя е гостувала с огромен успех в Будапеща, Братислава, Виена, Москва, Анкара и Скопие, а на рождения си ден галерия “Финес” представя в салоните си тази прекрасна експозиция.