Паметник на българската азбука ще се издига в близост до българската база на Антарктида.

Това съобщи българският Индиана Джоунс ,- проф. Николай Овчаров в предаването на БТВ "Тази сутрин".

По думите му, идеята за паметника на българската азбука е на негова и на професор Христо Пимпирев, ръководител на българската експедиция в Антарктида.

Идеята е била да се покаже и в най- отдалеченото място на света за духовния принос на българите към света, дали и съхранили кирилицата.

Подобен паметник, като този, който ще се издигне на Антарктида вече има издигнат в Монголия. Проектът на паметника на българската азбука е готов и до средата на месеца може да се види във фоайето на Софийския университет.

След това паметникът ще пътува за Антарктида, където се очаква да бъде монтиран и и осветен, но евентуално чак през есента на тази година.

Паметникът на кирилицата ще изобразява уникалната буква Ж, която е без аналог в останалите азбуки. На трите разклонения на буквата са изобразени икони с ликовете на братята Кирил и Методий и на Климент Охридски.

В огромната буква Ж, която е същността на паметника ще бъдат вградени и капсули с пръст от светите български места- Плиска, Преслав, Велико търново, Варна, както и от гроба на Хан Кубрат в Украйна.

Паметникът на кирилицата ще бъде втората огромна българска светиня на ледения континент, след като там по идея на българската експедиция в близост до базата бе изграден и християнски параклис.

През миналата зима, при едно от своите гостувания в Казанлък, проф. Овчаров изрази готовност да помогне на Община Казанлък в промотирането и изготвянето на пълен справочник за културно-историческото наследство в региона и неговото промотиране по света, по начина, по който се промотира и Перперикон.