Мъжете- ларж, жените - със сметка

Такъв е изводът от осмомартенския цветен пазар в Казанлък, според дългогодишни продавачи на цветя и различни празнични артикули.

Средно между 20-25 лева е давал за букет казанлъшкият мъж, като не цената, а това дали му харесва, са били водещ мотив при избора на цветна радост за любимата жена.

Най- скъпите букети, подарявани от каналъчани са били между 45-60 лева за брой. Предпочитанията са били букети с красиво аранжирани, малко на брой, но изискани цветя.

При жените клиентското поведение било далеч по- различно: те са се спирали на единични цветя като покупки за приятелки и близки, правейки си чинно и до стотинка сметката, без да разтварят широко кесии.

Според продавачите, това е така, защото жените са принципно по-пазаруващата част и знаят цените на нещата, както и къде колко струва дадена стока и правят сравнения. Женските цветни сметки са били далеч по-скромни от тези на мъжете -средно по 5-6 лева за единичен букет или цвете.

За разлика от други години през тази на 8-ми март карамфилът масово е бил пренебрегнат като цвете, въпреки цветните си неоспорими качества като широк спектър от цветове и трайност, основно заради дългогодишното клише и лоша погрешна слава на карамфила, че е цвете за тъжни обреди, коментират цветопродавачи.

Цветният хит на тазгодишния 8-момартенски пазар са били лалета, орхидеи, фрезии и рози.От модата в саксии, най- продавани са били традиционно игличини и циклами, както и редки, екзотични и скъпи зелени цветя.

Въпреки ежегодната традиция по 8- ми март цените на цветята да вървят нагоре, през тази според дългогодишни стопани на цветарски магазини, ръстът в цените на празничните китки на едро, са надминали и най- смелите им очаквания и прогнози.


Средно между 20 и 38 лева са оставяли на този 8-ми март в цветните магазиин посетителите.