Кауза за подкрепа на НПМ "Шипка- Бузлуджа"

"Избери, за да помогнеш". Така се нарича проектът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който е включен в благотворителната кампания на една от водещите банки в България.

Стартът на кампанията, която се провежда за 10-ти пореден път бе даден на 14 ноември в залите на Националния археологически музей в София.

Целта на кампанията "Избери, за да помогнеш" е да подкрепя проекти от социалната сфера, здравеопазването, културата, образованието и опазването на околната среда.
За изминалите 9-те години са подкрепени 233 проекта, с над 2.7 млн. лв.
Тази година „Избери, за да помогнеш“ застава зад 24 проекта. Сред тях е проектът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ „Шипка – героизъм с много имена“.

Всяко направено дарение в рамките на кампанията „Избери, за да помогнеш“, независимо от начина за подкрепа, койтобъде избран, ще отива по сметката на организацията или институцията, чийто проект е бил предпочетен.

Проектът на НПМ "Шипка- Бузлуджа" е под името: „Шипка – героизъм с много имена“, е за начиране на средства за реализация на заплануваните ремонтни дейности на територията на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“!

Желаещите да подкрепят проекта могат да го направят на страниците на кампанията: https://izberi.rbb.bg/proekti/

Паркът НПМ "Шипка- Бузлуджа" обхваща 26 паметника, възстановените позиции, батареи и землянки на бранителите на прохода Шипка по време на Руско-турската война от 1877-78 г. Паметникът на свободата е най-големият сред паметниците в парка. Построен е от доброволните дарения на целия български народ и е открит на 26 август 1934 г.

На 5 октомври 1956 г. връх Шипка и околностите са обявени за Национален парк-музей „Шипка“. Възстановени са артилерийските и пехотни позиции във вида, в който са били по време на отбраната на Шипка през август 1877 г. На всички важни участъци на отбранителните позиции и батареи са поставени 14 бронзови плочи с надписи, които в кратка художествена форма разказват за сраженията, станали на съответното място.

В началото на 90-те години на 20 век мемориалният комплекс става обект на посегателства и 12 от плочите са откраднати, като впоследствие част от тях са заменени с каменни. В резултат на действия на злосторници някои от фундаментите на плочите също са увредени. Липсата на тези възпоминателни плочи в значителна степен ощетява многобройните посетители на Националния парк-музей „Шипка“ от възможността да получат достоверна и въздействаща информация за събитията, свързани с отбраната на Шипченския проход от лятото и зимата на 1877 година.

За да се повиши интереса към мемориалния комплекс, е необходимо всички плочи да бъдат възстановени, а постаментите им – ремонтирани. Предвид отдалечеността на някои от тях и невъзможността да бъде осигурена постоянната им охрана, плочите ще бъдат изработени от камък, който да бъде съобразен с климатичните условия в района на прохода и да не нарушава цялостния облик на комплекса.

Плановете на организаторите на кампанията са публичното оповестяване на реализирания проект да бъде в рамките на отбелязването на 142-ата годишнина от Шипченската епопея и 85-ата годишнина от откриването на Паметника на свободата на връх Шипка, през август 2019 г.