Книгата „Жертвено поколение“ на забравената българка Благородна Божинова разказва за нейните мъчителни 16 месеца в концлагера Герово. Днес, за първи път от почти три десетилетия насам, мемоарите излизат в ново издание на сдружение „Българска история“, съобщават от едноименното издателство. .

В тези мемоари се разказва за ада на Титова Югославия.

В края на 40-те години една българка се оказва в плен на политическите интриги между България и Югославия. Заминала за Скопие като студентка, тя е принудена да направи непосилен избор между свободата и българското си самосъзнание.

Взетото решение я изпраща в ада на Титова Югославия – там, където волята на всеки инакомислещ бива пречупена, а надеждата му за живот – отнемана.


Коя е Благородна Божинова?

Благородна Божинова е родена през 1925 г. в с. Гега, Петричко. Майка ѝ и баща ѝ са от Струмица. Бащата учителства в родния си град и околните села. Убит е от сърбите, а майката потъва в скръб и умира година по-късно. Двамата оставят след себе си четири сирачета, които израстват по сиропиталища.

През 1947 г. Благородна се записва да следва в Скопския университет. След завършването на университета емисари на зловещата УДБ (югославската тайна разузнавателна служба и тайна полиция) ѝ предлагат да се определи за македонка и да приеме югославянско поданство, като остане да живее и работи в Югославия. Тя отказва по най-категоричен начин.След влошаването на българо-югославските отношения, българката е арестувана по обвинение в шпионаж в интерес на България. Подложена е на нечовешки тормоз по участъци и затвори. Хвърлена е в един от най-страшните югославски концлагери, намиращ се на територията на Хърватска.

Оцелява по чудо, благодарение на изключителния си дух и чувството на патриотизъм, което е движещо за нея през целия ѝ живот, разказват от издателството.

След ХХ конгрес на КПСС през 1956 г. и след затоплянето на отношенията между Югославия и СССР, на Благородна Божинова е разрешено да се завърне в България. Именно тогава тя започва да пише спомените си, които поради идеологически причини излизат в самостоятелно издание едва след 1989 г.

Благородна Божинова се омъжва за ветеринарния лекар д-р Пело Пелов. От брака им се ражда Неолина – известен музикален педагог в наши дни.

Благородна Божинова, или както е известна още и Блага Божинова, умира през 2000 година.

„Жертвено поколение“ може да бъде намерена както в търговската мрежа, така и в онлайн магазина на издателството.

За връзка с него може да ползвате и този адрес: team@bulgarianhistory.org