Две трети от учениците от област Стара Загора, класирани за участие в националните кръгове на олимпиади по различни учебни предмети, са възпитаници на казанлъшката ПМГ „Никола Обрешков“.
Те са класирани след отлично представяне на Областните кръгове по съответните дисциплини.
Това съобщи директорът на Природо- математическата гимназия Красимир Дамянов.
От общо 36 ученика от различни училища в областта, допуснати с резултатите си до участие в национални олимпиади по 8 различни учебни предмета, 22 са от ПМГ в Казанлък.
Това е поредна успешна година за нас, коментира резултатите на своите възпитаници Красимир Дамянов.

Най- много са учениците от ПМГ „Никола Обрешков“, класирани за участие в националната олимпиада по астрономия- 5 от общо 6-те ученика, класирани за нея.И петимата казанлъшки ученици са възпитаници на физика Георги Бяндов.
Това са: 8 -класникът Георги Стратиев, който има трети резултат в страната, десетокласниците Александър Глушков и Александър Проданов, както и седмокласничките Николета Стойнова и Павлина Панова.

Силен е и казанлъшкият отбор по физика, в който от 6-тимата класирани за участие в националната олимпиада, 5-тима са ученици от ПМГ „Никола Обрешков“. Възпитаниците на Радиана Пенова и Георги Баяндов са с отлични резултати: 10 класникът Александър Проданов е с максимален резултат – 30 от 30 възможно точки, Ангел Митков и Стелиян Иванов от 11 клас, Цветан Говедаров от 12 и Николета Стойнова от 7 клас.
Четирима са учениците от Областта, които ще представят региона на националната олимпиада по география, като и четиримата са от Математическата в Казанлък. С отлични постижения изнания за поредна година са възпитаниците на преподавателя Руслан Милев: Симона Гъдева и Николета Стойнова от 7 клас, Виктория Петкова от 9-ти и Симона Овчарова от 12 клас.

Антония Ваклинова, ученичка на преподавателя по български език и литература Николай Ненков, ще представя ПМГ на националната олимпиада по български език и литература.
Знания по английски език ще мери с най- добрите от страната Катерина Георгиева от 8 клас, ученичка на Силвия Ангелска.
Дейман Сабушев от 12 клас е казанлъшкото участие в националната олимпиада по биология. Той е възпитаник на Стела Якимова.
Изключително респектиращ е математическият отбор по химия от ученици на Саша Чувитева, в който от 8 участника в националната олимпиада, петима са нейни ученици от ПМГ. Това са: седмокласничката Николета Стойнова, която е първенец в своята възрастова рупа в цялата страна, Каролина Христова-10 клас, Деймън Сабушев, Тихомир Глухарев и Селин Сербезова от 12 клас.


Ученичка на Светлана Бюйлекова, 12 класничката Даяна Караколева е ПМГ участничката в националната олимпиада по философия.


Кога обаче ще се проведат самите национални олимпиади и дали въобще ще се проведат през тази учебна година, все още е въпрос без конкретен отговор. Той ще зависи от цялата ситуация в страната, породена от коронавируса и предприетите за това ограничителни мерки.
Преди дни образователният министър Красимир Вълчев коментира, че все още няма яснота дали въпреки променената ситуация и под каква форма ще се зачитат оценките от областните кръгове за входни изпитни нива.
През следващата седмица ще станат ясни резултатите от Областния кръг на олимпиадата по история. Онлайн ще се проведе идната седмица и олимпиадата по информационни технологии.
И в двете олимпиади има респектиращо участие на ученици от казанлъшката Математическа.