Джулая стана на ...35

...а ние на 3.

Днес е най- романтичният ден от лятото- Джулая.

Денят, в който от 193 година насам, има само българска традиция да се посреща лятото с първия му морски изгрев. Инициаторите на тази идея са група от 20-тина младежи от Варна, които се събират на морския бряг на 1-ви юли във Варна през 1983 година. Песента, която слушат, докато чакат изгрева е July Morning – Юлско утро„Юрая Хийп“ от 1971 г.


Джулая е нещо като лятната Нова година.

През 1988 г. обаче се случва изненадващото. Историята за посрещането на първото юлско слънце от уста на уста стигнала до стотици хора, част от които на 30 юни срещу 1 юли се изсипали за третото честване на това, което по-късно ще стане известно като "Джулай морнинг". И традицията започнала да расте - с китари, с касетофони, с песни, със спални чували и палатки...

"Джулай морнинг" се превръща в първия за България неофициален социален фестивал - място, където да се запознаеш с нови хора, да говориш за всичко, което ти хрумва, да се правят литературни четения, да се пее и танцува. Въобще място, където можеш да изразиш себе си и да се забавляваш в чиста среда.

И всичко това полято с много алкохол.то.

Символичното посрещане на първото юлско слънце винаги се е свързвало с хипарското движение у нас и води началото си от онези времена от края на соцвремената, в които западната музика, дънките и "упадъчното влияние" на Запада вече са започнали да навлизат у нас, макар и на тях да се гледа с лошо око от властите.


Днешният първи ден за романтиците от лятото е и ден, в който личен празник празнува едно от имената на "Арсенал"- инж. Владимир Чучумишев. Възпитаник на ППМГ "Никола Обрешков" в Казанлък и на Тулската политехника е известен рокаджия, китарист, фен на морските купони, тениса и ...лятото.На 1-ви юли преди 3 години, през 2015 година се роди и сайтът zakazanlak.bg- най- новият информационен портал за Казанлък и региона.

За трите си години сайтът се наложи като едно от обективните места за информация и с авторитет, ползван от български и чужди читатели и колеги, като място, където може да се намерят качествени и любопитни текстове.

До момента сайтът е предложил на читателите си 7 516 новини за Казанлък и региона.


Средната посещаемост на сайта за това време достигна до 4 200 човека дневно, а приятелите на сайта в специализираната му едноименна Фейсук група 5 000 хиляди. Само за три години.

Счита се, че днешният ден на Джулая дава ново начало и нова енергия на делата ни.

Денят е почитан и от последователите на движението на Петър Дънов- Бялото братство.