Българка със заявка за Топ 10 на най-изявените личности в света


До 25 август може да се гласува за сънародничката ни Йорданка Глухчева

Българката Йорданка Глухчева е сред избраните за финалния етап на световния формат на Junior Chamber International (JCI) „Най-изявените млади личности на света за 2017“ (The Outstanding Young Persons in the World - TOYP), съобщава Еconomy.bg. До 25 август всеки може да даде своя глас за българката, като натисне бутона „Like“ на следния интернет адрес https://toyp.jci.cc/. Тези гласове ще бъдат включени към гласовете на международно жури, което ще определи 10-те най-изявени млади личности на света за 2017 г.

През месец юни тази година тя беше отличена в категория „Иновация в медицината“ в националния кръг на формата, като по този начин се нареди сред десетте най-изявени млади личности на България за 2017 г. След признанието у нас Йорданка Глухчева бе номинирана в световния формат и вече е сред 20-те полуфиналисти от над 200 номинирани от цял свят. Сред претендентите са личности от цял свят, работещи в различни сфери – бизнес, политика, икономика, медицина, човешки права, доброволчество, за принос към децата, мира и света.

Доц. Йорданка Глухчева е отличена за това, че заедно с колектива си е разработила и усъвършенствала експериментални модели за in vivo третиране (орално или подкожно) с цел изясняване влиянието на различни метални соли върху механизмите на хемопоезата и тяхното биоакумулиране в различни органи. Иновативните резултати могат да послужат за подобряване стратегиите за допустимите концентрации метални соли в храни, напитки, козметика, и др. с цел повишаване качеството на живот и подобряване здравния статус на населението.

В България TOYP се провежда за трети пореден път и съответно страната ни номинира отличените у нас и на световния формат за трети път. Доц. Глухчева е втората българка, която ще се бори за място в топ 10 на Най-изявените млади личности на света. През 2015 г. София Калинова бе първата българка, която попадна в престижната световна класация. Тя бе отличена заради непрестанната й дейност в защита правата на глухонемите в България.


На специална церемония през септември по време на международната конференция, организирана от JCI Bulgaria, ще бъдат връчени отличията на десетте млади българи, които журито избра да отличи в България през 2017 г. Официалната церемония по връчването на световните отличия ще се проведе през месец ноември в Амстердам, Холандия, по време на Световния конгрес на JCI.

Основите на наградите TOYP са поставени в САЩ през1938 г. От 1983 г. те започват да се провеждат и в редица държави, където има представителства на Junior Chamber Internatonal. А в България началото на тези годишни отличия бе поставено през 2015 г.

В основите на наградите TOYP е идеята всяка година да бъдат отличавани по десет изявени млади личности с постижения в сферата, в която се реализират. А целта е – от една страна да бъдат мотивирани активните млади хора да продължат да се развиват, а от друга – те да бъдат вдъхновение за останалите.

С наградата TOYP през годините са отличени личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и много други световни величия. Сред тях вече се нареждат и първите отличени от България.