Седем часа разлика и близо 8500 километра разстояние делят София от Синсинати. Но там, в едно българско училище, България живее с нейния език, с нейните традиции, с народните песни и танци. Българското училище „Родолюбие”, което е отворило врати преди 5 години, за да поддържа жив българския дух, българската писменост и да запали в младото поколение искрата на любородието и почитта към всичко българско.

Децата са разпределени в три възрастови групи – предучилищна, четвърти и шести клас. Има и програма за възрастни над 18 години. В училището вече са отпразнували 24 май, вероятно водени от нетърпението първи да отбележат този светъл празник. С български обичаи се честват още Коледа, Великден, а за националния празник 3 март се прави специална програма, като част от малките таланти дори пътуват до Чикаго, за да вземат участие в големия концерт на българите там.

В момента 18 деца посещават българското училище „Родолюбие” в Синсинати, Охайо, разказва Елена Иванова. Тук тя преподава народни танци и музика, преподавател е и в американско училище. Децата се събират всяка събота следобед и се обучават по български учебници. Основно се акцентира върху предметите "Български език и литература" и "Роден край".

„Българската общност в Синсинати е много задружна. В началото се събирахме по домовете си, репетирахме, пеехме песни, разучавахме народни танци, учехме децата си на българските традиции и ги възпитавахме в патриотизъм – споделя тя. – Сега имаме хубава база в българското училище „Родолюбие”, а хората, които отговарят за обучението на българчетата там, работят безплатно.” Учителите са с голям опит, притежават педагогическо образование от България, някои от тях са преподаватели в Американската училищна система.

Елена Иванова е човекът, който приема с отворени обятия и българските музиканти - казанлъчанката Надя Тончева и пианиста Павел Цонев, които изнесоха концерт пред българската общност в Синсинати по време на Великденските празници тази година. „Създаде се една невероятна атмосфера от зажаднели за България хора – разказва известната поп и джаз певица Надя Тончева. – Разплакаха се на песента „Облаче ле, бяло”. От срещите си с тях видях колко им е мъчно за Родината. Копнеят за български изпълнители. Гледат редовно българска телевизия, следят всичко, които става тук, и са много осведомени за нещата, които се случват в България. Така се чувстват по-близо до нея”.

Надя Тончева и Павел Цонев пред Централната библиотека в Синсинати

С концерта си от популярни български песни Надя Тончева и Павел Цонев са донесли частица от далечната, но жадувана България на сънародниците ни в Охайо. Двамата изпълнители са изнесли още два концерта - единият е бил с представителния Младежки Биг бенд с ръководител Изидор Рудник пред американска публика. Другият концерт е бил в Централната библиотека на Синсинати. „Заредихме българите с емоции и енергия от Родината, а пред американците представихме достойно нивото на българския джаз. Тези участия ни създадоха едно невероятно преживяване за цял живот”, споделя още гласът на Казанлък Надя Тончева.

А българското училище „Родолюбие” в Синсинати продължава с апостолската си мисия. Всяка събота. За да не пресъхват корените ни дори на хиляди километри от родната земя.