Срокът за въвеждане на новите касови апарати се удължава до септември, но само за големите фирми, съобщи днес по bTV министърът на финансите Владислав Горанов.

За икономическите оператори, които използват компютърни системи за управление на продажбите, за които е нужен нов софтуер, срокът за привеждането им към новите изисквания на приходната агенция ще бъде удължен до края на септември, уточни той. За малките търговци обаче отсрочка няма да има и те трябва да отговарят на записаното в наредбата до края на март. Сроковете в законодателството, които изискват всеки регистриран по ДДС търговец да модифицира или смени фискалното си устройство, са до края на март 2019 г., а всички нерегистрирани по ДДС да направят същото са до края на юни идната година.

Заради годишни загуби на хазната в размер на над 330 млн. лв. от укриване на обороти и
манипулиране на фискални системи основно в заведения за хранене и развлечения и обекти по курортите беше променено законодателството и бяха въведени нови изисквания. Така данните за всяка касова бележка трябва да се изпращат в НАП, а всеки фискален бон да съдържа уникален QR код, позволяващ той да бъде проверен от клиента с мобилно приложение.

Според новите правила, служебните бонове се забраняват, а търговците, които използват софтуер за управление на продажбите трябва да свържат всички фискални устройства и принтери, намиращи се търговския обект с него. Въвежда се и задължение търговците, които оперират електронни магазини да ги обявят в приходната агенция.