Макар и кампанията по прибирането на лавандулата и преработването й все още да тече, тази година се очертава доста по-слаба реколта, отчитат производители в Розовата долина. Спрямо 2015 година спадът в добивите се движи мeжду 25 и 30%. Този факт се дължи на неблагоприятните климатични особености – дъжд и ниски температури, по времето, когато маслото се акумулираше в лавандуловия цвят.

В повечето дестилерии, разположени в Долината на розите, включително от Гурково до Павел баня, освен маслодайна роза, се преработва и лавандула, като добивът при нея се отчита на килограм получено масло. В момента той е около 4-5 килограма масло от декар. Цената, която преработвателите плащат на производителите на лавандула, се движи в диапазона 70-90 лева за килограм масло. Повечето преработватели обаче не бързат да плащат, изчакват да приключи кампанията, което най-вероятно ще стане в края на месец юли, най-късно в първите дни на август.

На международния пазар лавандуловото масло се е търгувало за над 100 евро за килограм, но прогнозите на някои преработватели за тази година са, че и 60 евро ще бъде висока цена.

Според Димитър Лисичаров, управител на „Еньо Бончев” ООД, в момента е пълен хаос в отглеждането на лавандула у нас. Въпреки че България продължава да държи първото място в света по производство на лавандулово масло, продължава безразборното, масово и хаотично засаждане на лавандула. Липсата на контрол в този процес води до създаването на некачествени насаждения, което рефлектира върху качеството на лавандуловото масло. Доста преработватели са намерили начин да избегнат това, създавайки собствени лавандулови масиви със сертифициран посадъчен материал.

Като цяло, в регион Казанлък преобладават дребните площи лавандулови насаждения, максимумът е до 40-50 декара на един производител. Според данни от Общинска служба „Земеделие и гори” – Казанлък, на територията на общината регистрираните земеделски производители за отглеждане на лавандула са 68, а декларираната обща площ лавандулови насаждения е 2034 декара.

В световен мащаб се произвеждат и търгуват около 400 тона лавандулово масло, като от тях близо 170 тона се произвеждат в България.

Някои видове лавандула се предполага, че са били въведени в бита първо от арабите. Лавандулата се е използвала в Древен Египет за балсамиране и козметика, остатъци от нея са открити в гробницата на Тутанкамон. Различно от древните египтяни, които намазвали главите си, гръцкият философ Диоген предпочитал да намазва краката си, казвайки: Ако си намажа долните крайници, миризмата обвива цялото ми тяло и блажено се извисява до носа ми. Римляните и древните гърците си правели бани във вода с аромат на лавандула, а името на растението е дошло от латинското lavo, което означава "мия се".