С 20% са скочили цените на жилищните имоти в Казанлъшко, от края на миналата година до сега, показва проверка на сайта zakazanlak.bg в агенциите за недвижиим имоти в града. Ръстът е чувствителен на фона на пазара в града и доходите на хората.
Най- сериозно са скочили цените на малките жилища- двустайни и гарсониери, които са и най- търсените от клиентите. Такива на пазара се предлагат, но търсенето в пъти надвишава предлагането.
Началото на лятото води и до нов бум на цените на имотите, особени на тези, които са най- търсени. Допълнително цената скача и заради т.н „емигрантски пари“, които водят и до по-бързи сделки, без да се изчаква отпускането на кредит.
Към момента сделки с двустайни жилища в района на квартал „Изток“ без ремонт, стават на цени от порядъка на 31-34 хил. лева, а само допреди няколко месеца те са били с около 3-4 хиляди по- ниски.


При апартаментите монолит в квартал „Васил Левски“ цените на същите жилища са от порядъка на 45-47 хиляди лева. Има и екстри от рода на апартаменит в същия квартал за 70 хиляди лева, но за тези размери трудно към момента се намират клиенти., споделят брокери.
Търсят се и апартаменти под наеми- основно двустайни и гарсониери, рядко тристайни, като цените на предлагане варират от 150 до 400 лева. Последното за обзаведени и лукс жилища. Масово обаче се търсят за анем на цени от 150-200 лева, като за част от кллиентите и това е много, предвид факта, че тези цени са за необзаведени жилища.
В началото на лятото се предлагат и доста разнообразни оферти за къщи. Цените са в изключително широк диапазон- от 30 -36 хиляди лева за сравнително прилична къща в близките села с двор, до над 250- 300 хиляди лева за къща в Казанлък. Наполовина, за около 100-тина хиляди лева може да се намери и прилична къща в курортния град Павел баня, подподяща за лятна вила или друг вид стопанисване.
Продавачите на къщи са обикновено хора, трайно установили се в чужбина, без намерение да се връщат в България или чужденци, които се освобождават от закупени тук преди години имоти. Рядко се продават „излишни“ фамилни къщи.
Независимо от широкия диапазон на офертите за къщи, купувачи и за тях има, като се предпочитат имоти на цени от около 90-10 хиляди лева.
С повече късмет и повече вложени впоследствие средства може да се намери изгодна оферта за къща в Казанлък на цени около 70 хиляди вева.


Прогнозата на брокерите на недвижими имоти е, че тенденцията за ръст на цените ще продължи, поради дисбаланса на търсене и предлагане.


Като цяло инвестицията в недвижим имот е една от най- сигурните и с гарантирана възвръщаемост във времето, особеон ако имотът е добър и предполага многофункицоналност.
Запазва се и тенденцията основно сделките с имоти тук да ставата с пари, взети на кредит или спестени от гурбет, с основно предназначение- закупуване на имот.
Рядко са сделките с имоти, направени с „излишни пари“, в името на по-висока във времето доходност от предлаганата в момента от банките.