Птицефермите в България са под 300 В България вече има под 300 птицеферми, заяви Даниел Божанков, председател на асоциацията на промишленото птицевъдство (АПП).
Според него, веригата от производителя до потребителя може да бъде скъсена. Една от алтернативите е във всяко населено място, където има производител на яйца, всеки гражданин да отиде на място и да си закупи яйца, директно от производителя. Друг е въпросът, че фермите стават все по-малко и вече са под 300.
Ако едно яйце струва 30 стотинки при производителя, докато стигне до потребителите, цената му се увеличава до 50-70 стотинки. Разликата в тази цена не влиза в джоба на производителя.
И яйцата и месото са с много кратък срок на годност. При яйцата той е 28 дни, при месото - 7 дни за охладено месо. Това не позволява по никакъв начин производителя да спекулира и задържа стока и след това да я продаде по-скъпо. Още повече имаме много кредити, което налага непрекъснато движение на парите, за да може да има печалба и съответно производителя на оцелее, поясняват от Асоциацията на промишленото птицевъдство (АПП).
Най-бързото решение, което ще помогне на производителите, но ще се усети и от потребителите, е намаляване на ДДС на храните, смятат от браншовата организация.
Кооперативите са важни, особено за малките и средни производители и за скъсяване на веригата от производителя до потребителя“, сподели председателят на АПП.
Асоциацията многократно апелира за кооперирането между производителите. Този процес вече е започнал при яйцата. Няколко фирми да са се сдружили, като браншовиците се надяват и други да последват този пример.
Идеята е малки и средни предприятия да обединят своята стока и така да станат голям производител, и да задоволят потреблението на 1 търговска мрежа или 1 тържище.
Близо 20% от яйцата в България излизат за пазари в Гърция и Франция. На този етап външните пазари са вид спасение и помощ за българските производители, поради по-високите цени, на които успяват да реализират продукцията си там, за сметка на продажбите под себестойност в България.