При обилни дъждове и по-ниски температури започна розовата кампания

Кампанията по прибиране на розовия цвят започна. Очакванията на розопроизводители розоберът да започне веднага след Гергьовден се оправда, но за съжаление през последните дни розовият цвят не е много, поради падналите обилни валежи и по-ниските температури. Най-рано цъфна маслодайната роза в Карловско. В казанлъшките розови масиви засега цъфтежът не е интензивен, хората излизат на полето през ден-два, отчитат розопроизводители в Казанлък и Черганово. Но като цяло всички са единодушни, че макар първите дни да са по-трудни, реколтата от розов цвят тази година ще е по-добра от миналогодишната. Засега времето позволява умерен цъфтеж и затова нагласите на розопроизводителите са розоберът да продължи по-дълго.


Средно между 250 и 400 кг розов цвят от декар се очакват в пика на кампанията. За да се получи един килограм розово масло, са необходими 4000-4500 килограма розови листа. През 2015-а година, поради ниския добив на розов цвят и недостига му на пазара, цената на килограм розово масло е надхвърлила 8000 евро, докато през предходната 2014-а цената е стигнала 6700 евро. Засега розопреработвателите се въздържат да дават прогнози колко ще струва благоуханна течност тази година.


За съжаление, и през 2016-а въпросът с работната ръка стои на дневен ред – непрекъснато се търсят розоберачи, като основно включващите се в кампанията са хора от малцинствата. Една стъпка напред е въвеждането на еднодневните трудови договори за наетите работници в сезонната селскостопанска работа. Работниците ще бъдат назначавани на трудови договори за деня, в който са излезли на полето, ще им се плащат социални и здравни осигуровки и няма да губят правото на социални и енергийни помощи, което определено е стимул за включването на повече хора в прибирането на розовия цвят.