По-малки и по-евтини жилища търсят казанлъчани

Притежанието на собствен имот винаги е било на мода в България. Къщата и образованието на децата са традиционните цели, които българинът си поставя в живота. След големия бум на строителство на жилищни сгради и фирмени офиси, през последните години се наблюдава известен спад. Днес заможните хора строят еднофамилни къщи сред природата, а в града се търсят по-евтини и по-малки апартаменти. Значително е намалял интересът към многостайните жилища, за сметка на гарсониерите и двустайните апартаменти.


Според специалисти в строителния бранш, в Казанлък 4-5 са строителните предприемачи, но като цяло в момента строителството на жилищни сгради е малко. Новите апартаменти вървят по 400-450 евро/квадратен метър. Цената на една гаросниера може да варира от 20 до 35 хиляди лева в зависимост от това дали е в центъра или в кварталите на града, дали е ново или старо строителство. Жилищните имоти, строени преди 30-40 години, са по-евтини, но пък за тях ще са необходими най-малко 10 000 лева за ремонт. Понякога ремонтните дейности излизат доста повече и сумата стига или дори надхвърля цената, която е платена за самото жилище.


Според статистиката 87% от клиентите търсят жилище за собствено ползване, а 13% - за инвестиция.


По отношение на празните парцели, максимално 30 000 лв. за декар може да стигне цената в населените места, а в Казанлък – до 100 000 лева/декар. Това обаче изключително зависи дали имотът е в регулация и с каква цел ще се строи. Според специалисти, такива имоти в момента почти не се предлагат. Малко са и офертите за ново строителство на зелено.


Иначе агенциите за недвижими имоти предлагат за продажба доста голямо разнообразие от къщи в селата Енина, Кънчево, Бузовград, Средногорово,Ветрен, Долно Сахране, Хаджи Димитрово, Шейново, Ръжена, Горно Черковище и навсякъде в региона, както и в градовете Шипка, Крън и Мъглиж. Цените се движат в широк диапазон – от 8000 до 80 000 лева. Вероятно това ценово многообразие определя и нагласата на купувачите да предприемат реални стъпки, след като са направили поне десетина огледа.